nieuws

Moeite met opvoeden? Kijk eerst eens naar jezelf!

Ouders wijzen vaak naar het kind als het te druk of vervelend is. "Maar je moet die vinger naar jezelf wijzen! Een kind vertoont soms bepaald gedrag, omdat hij iets van jou als ouder mist", zegt opvoedkundige Fadma Bouchataoui.
'Dat je je kind meer als een belasting ziet dan dat je er van geniet', Bouchataoui hoort het maar vaak genoeg bij de Wijkacademie in Rotterdam Zuid waar ze ouders begeleidt.

Levensstijl

"Ik merk dat ouders steeds vaker vastlopen. En dat zijn niet alleen maar de armere gezinnen met een niet Nederlandse achtergrond." Bouchataoui ziet twee groepen: een groep ouders die meerdere problemen heeft op bijvoorbeeld het gebied van financiën, relatie en gezondheid. En een groep die 'teveel gefocust is op hun levensstijl'.
"Ze willen veel geld verdienen én een groot huis én twee auto's én vaak op vakantie én dure spullen én een fijn gezinsleven. Je kunt niet alle ballen hooghouden," zegt de opvoedkundige. "Je hebt daardoor minder tijd en aandacht voor de kinderen".
Vrouwen kunnen gewoon werken en hoeven niet thuis te blijven voor de kinderen, vindt Bouchataoui. "Maar de uitbesteding van de zorg moet dan beter geregeld worden. En dat is duur."