nieuws

Coronavirus: Aboutaleb vreest tweede intelligente lockdown

De Rotterdamse burgemeester Aboutaleb is bang voor een nieuwe intelligente lockdown, zoals in maart. Dat zei hij dinsdagochtend op Radio Rijnmond. "Ik ben er niet gerust op dat we er zijn."
Aboutaleb reageert in zijn rol als voorzitter van de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond op de scherpere coronamaatregelen van het kabinet. Zo moet de horeca vanaf vandaag al om 22:00 uur dicht, is publiek niet langer welkom bij sportwedstrijden en worden grote groepen zo veel mogelijk beperkt. Thuis mogen nog maar drie gasten langskomen en werknemers krijgen het dringende advies om alleen naar de zaak te gaan als thuiswerken niet kan.
De tekst gaat verder onder de video:

Botte maatregelen

Aboutaleb noemt de strengere regels 'botte maatregelen'. Maar volgens de burgemeester zijn ze wel noodzakelijk. "Ik denk dat dit als tussenbalans de goede stappen zijn."
Als de situatie over twee à drie weken niet verbeterd is, zijn nog steviger maatregelen nodig, zegt Aboutaleb. Hij noemt het dreigend tekort aan ziekenhuisbedden 'een monster dat boven ons hoofd hangt' en is geschrokken van de sheets die Ernst Kuipers van het Erasmus MC hem daarover heeft laten zien.
De burgemeester is blij dat de nieuwste regels landelijk gelden en niet alleen in een regio als Rotterdam-Rijnmond. Hij heeft er zelf ook bij het kabinet voor gepleit. "Het was niet gemakkelijk om daar in Den Haag gehoor voor te krijgen. Maar ik ben blij dat het kabinet nu die kant uitgegaan is. Ik hoorde Rutte gisteren zeggen dat het een kwestie was van voortschrijdend inzicht."
"In het begin dachten we dat we via een drietrapsraket een aantal regionale maatregelen zouden kunnen treffen. En een aantal regio's er buiten zouden kunnen houden. Maar als je kijkt naar de cijfers van dit moment zit alleen Zeeland eigenlijk buiten de gevarenzone. In 24 van de 25 regio's zijn zoveel besmettingen dat het noodzakelijk is om maatregelen te treffen."
"Ik hanteer zelf het brandweermodel", verduidelijkt de burgemeester. "Als de stad Rotterdam in de brand staat dan moet je als brandweer blussen en de rest van de regio's nat houden, als een aangrenzend perceel."

Pleidooi voor mondkapje

Voor het advies van het kabinet om in steden als Rotterdam mondkapjes te gaan dragen in horecazaken en winkels slaat Aboutaleb de handen op elkaar. "U kent mij als een warm voorstander van mondkapjes. Ik heb daar medio juli al een pleidooi voor gehouden. In Rotterdam en Amsterdam is er ook een experiment mee geweest. Het kabinet heeft daar tijdens de uitvoering nooit warme woorden over gesproken. Er is vanuit Den Haag ook geen warme reactie gekomen op onze evaluatie. Maar ik ben blij dat de beweging nu deze kant weer uit gaat, al had ik liever gezien dat dit beleid landelijk was ingevoerd en ook zou gelden voor bijvoorbeeld publieke gebouwen. Het kabinet gaat daarover deze week opnieuw advies vragen aan het OMT."
Het mondkapje ligt lastig bij het RIVM en delen van het OMT, constateert Aboutaleb. "Hetzij zo. Ik moet me daarbij neerleggen. Maar ik ben wel blij met de kleine stap die nu gemaakt is."
De tekst gaat verder onder de video:

De aarzeling van Rutte

Volgens Aboutaleb is een deel van de bevolking nog steeds niet doordrongen van de ernst van de situatie. Zo schrok hij dinsdagmorgen van de verkeersdrukte. "Er stond gewoon weer file op de verschillende wegen in onze stad. Weten dat het virus er is en je ernaar gedragen, dat blijken twee heel verschillende dingen."
Het hele land verleiden tot naleving van de regels is het moeilijkste dat er bestaat, realiseert Aboutaleb zich. "Maar we hebben geen andere magische oplossing dan het aanpassen van het gedrag. Dat zal uiteindelijk het succes bepalen."
Premier Rutte sloeg maandagavond op de persconferentie de juiste toon aan, vindt de burgemeester. "Hij had goede teksten. Het was alleen jammer dat hij te lang aarzelde toen hij de vraag kreeg of hij zelf ook een mondkapje gaat dragen. Die aarzeling sprak boekdelen. Maar ik ben blij dat hij uiteindelijk toch zei dat hij dat zou gaan doen."
Lees meer: Burgemeester Kolff tegen regionaal mondkapjesbeleid