nieuws

'Scheepsbouwer IHC uit Kinderdijk genoemd in Braziliaanse corruptiezaak'

IHC krimpen aan den ijssel
IHC krimpen aan den ijssel © Rick Huijzer
De Nederlandse autoriteiten doen onderzoek naar mogelijke betrokkenheid van scheepsbouwer IHC uit Kinderdijk bij de betaling van steekpenningen in Brazilië. Dat schrijft Het Financieele Dagblad. De krant baseert zich op Braziliaanse rechtbankstukken.
Aanleiding voor het onderzoek zou de bouw van zes schepen zijn. In 2013 haalde IHC die opdracht binnen na bemiddeling van een Braziliaanse agent. De order had een waarde van meer dan een miljard euro. Een deel van het geld dat betaald was aan de agent zou zijn gebruikt om de directeuren van het opdrachtgevende bedrijf om te kopen.
Lees meer: Grootste order ooit voor IHC Merwede
Volgens het FD brengt de zaak niet alleen IHC in verlegenheid, maar ook de Nederlandse staat. Die redde het bedrijf een half jaar geleden van een faillissement en is via een stichting op dit moment de enige aandeelhouder.
Lees meer: Scheepsbouwr IHC gered van ondergang door bijna 400 miljoen euro aan overheidssteun
De Braziliaanse justitie heeft vorige week huiszoekingen en beslagleggingen gedaan in de zaak. "IHC is op dit moment niet in kennis gesteld door de Braziliaanse of Nederlandse autoriteiten dat zij onderwerp van onderzoek is", zegt een woordvoerder tegen de krant.
Het is niet voor het eerst dat regionale bedrijven genoemd worden in omkoopschandalen. Zo was SBM Offshore uit Schiedam jarenlang een van de hoofdrolspelers in een internationaal omkoopschandaal. Daarbij zouden meerdere politici in Brazilië zijn omgekocht. Topbestuurders werden veroordeeld tot celstraffen. Damen Shipyards kreeg in 2017 de FIOD over de vloer in verband met een onderzoek naar buitenlandse corruptie.
Lees meer: SBM sluit boek over omkoopschandaal Brazilië

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl