nieuws

Hoe corona de kerk verandert: 'Het is nu wel een beetje schraal'

Het was even wennen maar de kerkgangers in Papendrecht waren heel blij toen ze begin juli weer naar hun Morgenster kerk mochten. Nu, drie maanden later is de sfeer van voor de corona-epidemie nog altijd niet terug in het kerkgebouw. Want met een maximumcapaciteit van zeventig mensen is het een andere kerk geworden, vindt predikant Piet van Die.
"Die zeventig mensen halen we wel, maar het is een beetje schraal", vindt hij. "Mensen mogen niet zingen, ze moeten werkloos in de banken blijven zitten. Daar is een kerkdienst niet voor bedoeld."

Eenzaam en kwetsbaar

In de onzekere coronatijd zijn huisbezoeken extra belangrijk, vindt de predikant. "Die zijn vooral gericht op mensen die kwetsbaar zijn, mensen die eenzaam zijn." En die zijn er genoeg als men alleen maar thuis mag zitten.
Toch hebben die huisbezoeken ook zo z'n risico's: predikant Piet van Die raakte op die manier besmet met het coronavirus. "Ik weet vrijwel zeker dat ik het tijdens zo'n gesprek heb opgelopen. Ik ben goed ziek geweest, maar had gelukkig nog een milde vorm. Het maakt me nu wel voorzichtig."
Daarom wilde de predikant via een besloten Facebookgroep met andere predikanten weten hoe zij dat doen met huisbezoeken: "Er zijn collega's hier in de buurt die alleen nog telefonische huisbezoeken doen. En anderen nemen altijd een mondkapje mee."

Risico

Van Die schudt zijn hoofd. "Het is gewoon niet zonder risico. Je kunt ook drager zijn en dan de volgende dag een verpleeghuis binnenlopen. Je moet uiterst behoedzaam zijn."
Voorlopig blijft hij voorzichtig omgaan met huisbezoeken en blijven er maar zeventig mensen welkom bij de reguliere diensten. Die laatste zijn nog wel via een stream te volgen. Een uitkomst, vindt Van Die. Jonge mensen vinden die stream namelijk erg handig, zegt hij. "Een nieuwe manier om de kerk voor hun werk te doen."