nieuws

RET: 'Stevige ingrepen nodig nu coronaproblemen aanhouden'

tram RET Rotterdam
tram RET Rotterdam © Rick Huijzer
De RET moet komend jaar 'stevige ingrepen' nemen om te voorkomen dat het bedrijf opnieuw diep in de rode cijfers belandt. Welke maatregelen dat zijn, kan het ov-bedrijf nog niet zeggen.
Door de uitbraak van het coronavirus is het aantal reizigers sterk gedaald. Vorige maand ging het om 45 procent minder reizigers dan een jaar geleden. "En die achterstand is sinds de laatste persconferenties van premier Rutte alleen maar groter geworden", zegt een woordvoerder van de RET.
De afgelopen maanden is het vervoersbedrijf wel een beschikbaarheidsvergoeding toegezegd door de overheid, maar dat bedrag dekt maar 93 procent van de verliezen. De rest komt voor de eigen rekening van de RET. Ook de Metropoolregio, een van de belangrijkste aandeelhouders van de RET, kan niet zomaar extra geld overmaken aan het bedrijf.
Lees meer: RET opgelucht om coronasteun voor openbaar vervoer

Rode cijfers

"We verwachten dat we dat we ook volgend jaar nog onder reizigersaantalleen van begin 2020 zullen zitten", gaat de woordvoerder verder. "Al verwachten we wel een stijgende lijn zodra er een vaccin is. Maar als je eenmaal in de rode cijfers belandt, dan haal je dat niet zomaar meer in. Het is niet zo dat als de coronaproblematiek achter de rug is, mensen twee keer zoveel als normaal in de metro stappen. Daarom zijn de maatregelen nodig."
Voor de komende maanden worden er nog geen aanpassingen verwacht, zoals eerder dit jaar. Tijdens de 'intelligente lockdown' reden er minder trams, metro's en bussen. "Maar dat is nu nog niet aan de orde", voegt de woordvoerder eraan toe.
Lees meer: RET leende geld na uitblijven toegezegde steun overheid