nieuws

Rechter: Geen bewijs voor corruptie Vlaardingse raadsleden

Rechtbank Rotterdam
Rechtbank Rotterdam
De rechter heeft twee Vlaardingse gemeenteraadsleden vrijgesproken van omkoping. Justitie had tegen beiden een taakstraf van 60 uur geëist.
Frans Hoogendijk van ONS Vlaardingen heeft meerdere keren een bedrag van duizend euro gegeven aan zijn partijgenoot Ron Boers. Hij deed dat als wethouder. Volgens justitie was dat omkoping. Maar de Rotterdamse rechter zegt dat niet is gebleken dat Boers een tegenprestatie moest leveren.
Beide politici hebben altijd gezegd dat ze open zijn geweest over de betaling. Die was bedoeld om degene van de twee die geen wethouder werd, full time fractiewerk te laten doen. De deal was in een bestuursvergadering vastgelegd. Boers heeft ook aangegeven dat hij geen 'mak schaap' was geworden en zelfs enkele keren tegen het Vlaardingse College heeft gestemd waarin Hoogendijk zat.
De betaling is gestopt toen Ron Boers uit ONS Vlaardingen werd gezet. Hoogendijk is inmiddels geen wethouder meer. In een reactie zegt hij opgelucht te zijn, maar zich wel beschadigd te voelen. Eerder sprak hij al van 'een politiek proces'.
"We hebben in de Vlaardingse politiek te maken gehad met mensen die mij en Ron Boers willen en wetens hebben willen beschadigen. Die de lokale politiek willens beschadigen. Dat laat ik niet zo gebeuren. Er zijn juristen die tegen mij zeggen: dat moet je niet zomaar opzij schuiven."
Welke stappen hij eventueel gaat ondernemen, weet Hoogendijk nog niet. Zijn grieven richten zich vooral tegen oud-burgemeester Jetten van Vlaardingen.