nieuws

Vraag naar fruit groeit als kool

De vraag naar fruit is in coronatijd gestegen. In de eerste zes maanden van dit jaar is 162 duizend ton meer fruit aangevoerd dan in dezelfde periode vorig jaar, onder meer via de haven van Rotterdam. In totaal kwam 3,2 miljoen ton fruit van overzee. Dat is 57 procent van de gekoelde goederen die in containers over zee zijn aangevoerd.
Vooral bananen en avocado's deden het goed. Met 844 duizend ton bananen (101 duizend meer dan vorig jaar) nemen de gele kromme jongens een kwart van alle fruitaanvoer voor hun rekening. Die werden niet alleen in containers, maar ook in koelschepen naar ons land gebracht. Daarmee kwam het totaal aantal bananen op ongeveer 5 miljard, uitgaande van een gemiddeld gewicht van 200 gram per banaan.

Avocado's

Avocado's deden het ook goed: daar steeg het aantal in de eerste zes maanden met ruim een derde tot 225 duizend ton. Hiermee neemt deze vruchtsoort de derde plek in bij de koelcontainers, na bananen en druiven (362 duizend ton).
Het meeste fruit komt uit Brazilië, Zuid-Afrika en Panama: per land bijna een half miljoen ton aan goederen. Ecuador is de grootste groeier, terwijl Colombia juist daalde.
De vraag naar fruit stijgt al jaren, blijkt uit cijfers van het CBS over het internationale goederenvervoer over zee. Begin dit jaar bleken de koelcontainers niet aan te slepen. Ook de aanvoer van gekoelde vis nam toe, tot in totaal 544 duizend ton. Groente en vlees daalde juist.