nieuws

Deze Rotterdamse leerlingen dragen al sinds het nieuwe schooljaar een mondkapje

Voor middelbare scholen is donderdag het dringende advies gegeven om een mondkapje te dragen in de openbare ruimten zoals in de aula en gangen. Maar op de middelbare scholen van de Wolfert van Borsselen Scholengroep in Rotterdam krijgen de leerlingen dat advies al sinds het begin van het schooljaar.
Hoewel de leerlingen in de eerste week van het nieuwe schooljaar het advies nog braaf opvolgden, begon dat advies vanaf week twee af te vlakken, vertelt rector Rob Fens. Na de persconferentie van premier Mark Rutte heeft de scholengroep besloten om het belang van het mondkapje weer te onderstrepen. "We zien dat de kinderen er fijn op reageren. Ze doen het ook gewoon."

'Zorg voor elkaar'

De rector vindt dat leerlingen op elkaar moeten letten. Het dragen van een mondkapje kan echter niet verplicht worden, benadrukt Fens. De een gaat volgens de rector laconiek met dit advies om, terwijl sommige leerlingen echt bang kunnen zijn voor het coronavirus. "Dan is het een vorm van hoffelijkheid ten opzichte van elkaar, zodat je zorg voor elkaar hebt", vindt Fens.
Als je het mondkapje niet belangrijk houdt, dan vlakt volgens Fens het dragen ervan af. "Dat geldt niet alleen voor scholen, maar voor heel de maatschappij. Dit gevoel moeten we met elkaar onderhouden."

Erasmus Universiteit

Niet alleen in het middelbaar onderwijs, maar ook in het universitaire onderwijs wordt het dragen van een mondkapje aangemoedigd. Het College van Bestuur van de Erasmus Universiteit adviseert studenten, medewerkers en alle bezoekers met klem om vanaf vrijdag 2 oktober een mondkapje te dragen op het moment dat ze zich voortbewegen in de gebouwen. Tijdens de colleges mag het mondkapje af.