nieuws

Zo gaat het Witte de With voortaan heten

De naam Witte de With was al sinds eind juni 'verdwenen', maar nu is er ook daadwerkelijk een nieuwe naam gekozen voor de Rotterdamse kunstinstelling. Het voormalig Witte de With gaat voortaan als Kunstinstituut Melly door het leven.
KAT, kin of Haven stonden op de shortlist van mogelijke namen, aangedragen door lokale, nationale en internationale deelnemers. Een externe adviescommissie had voor de naam KAT gekozen, maar tegelijkertijd ook Melly aangedragen als geschiktere naam. "Ze hebben een wild card ingezet", legt woordvoerder Jeroen Lavèn uit. "Ze adviseerden dat Melly een betere naam was dan de andere drie die op de lijst stonden."
Lees meer: Kunstcentrum laat naam Witte de With nu echt los

Melly Shum Hates Her Job

De naam komt van het kunstwerk genaamd 'Melly Shum Hates Her Job'. "Melly is vernoemd naar het billboard, dat al sinds 1990 aan de zijkant van het gebouw hangt én de benedenruimte van het instituut, die sinds 2019 ook Melly heet." De ruimte heette eerst 'untitled', tot acht jongeren zeiden dat Melly van iedereen was. Toen is de ruimte omgedoopt tot Melly.
"In 1990 wilden we het billboard weghalen, maar daar kwam flink wat protest van de buurt op", vertelt Lavèn. "Ze vonden het billboard fijn, voelden zich ermee verbonden en wilden het terug. Melly bleek de perfecte naam voor de benedenruimte, maar ook perfect voor het hele instituut."
De naamsverandering werd al in 2017 in gang gezet. "Toen kregen we een open brief, dat de naam van het centrum connotaties heeft met het koloniale verleden van Nederland. Als kunstinstituut is het belangrijk dat we meebewegen. We willen dat mensen zich welkom voelen, maar onze naam hield dat tegen. Onze naam verwees naar Witte de With, die in de VOC-tijd niet de beste dingen heeft gedaan. Het werd tijd dat we die naam gingen veranderen."

Belofte

De naamsverandering moet bijdragen aan het stellen van een voorbeeld, stelt Melly in een verklaring. "Toen ik de naam Melly hoorde, dacht ik: 'Oh, dit is hem.' De verandering van de oude naar de nieuwe naam; van een koloniale man met macht, naar een vrouw met een arbeidersberoep. De naam is een toezegging, of een belofte", laat fotograaf Jarmal Martis weten.
Eind juni verwijderde het centrum de letters van het pand en was de instelling naamloos op sociale media. De instelling had in 2018 al besloten dat de naam Witte de With moest verdwijnen. De With was een vice-admiraal op de Hollandse zeevloot in tijden van de VOC. Zijn naam is gelinkt aan het omstreden koloniale verleden van Nederland.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl