nieuws

Oud en Nieuw met coronamaatregelen: 'Het is triest dat niets door kan gaan'

Als de huidige coronamaatregelen aanblijven tot en met Oud en Nieuw, dan gaat de jaarwisseling er heel anders uitzien dan we gewend zijn. Christine Eskens van het CDA en Joost Eerdmans van Leefbaar Rotterdam laten hun wensen alvast weten. Niet voor het nieuwe jaar, maar voor een fijne jaarwisseling.
“Het is triest dat de evenementen niet doorgaan”, vindt Eskens. “Maar ik heb er wel begrip voor dat er geen grote groepen bij elkaar mogen komen. Wij zouden graag zien dat het vuurwerkverbod dat dit jaar is ingegaan wordt uitgesteld. Zodat mensen in kleine groepjes in de straat vuurwerk kunnen afsteken. Dat je toch met je buren nog Oud en Nieuw kunt vieren.”
Volgens de nu geldende coronamaatregelen mogen maar drie mensen thuis ontvangen worden, mogen groepen in de buitenlucht niet groter zijn dan veertig mensen en mag er ook geen muziek worden afgespeeld en weinig alcohol worden geschonken.
Eerdmans vindt vooral dat ondernemers de dupe zijn van het in het water vallen van de feestdag: “Mensen kunnen zich thuis wel vermaken, maar voor de ondernemers is het een zuur vooruitzicht.” Hij hoopt daarom dat er toch nog iets georganiseerd kan worden.
“Waarom kunnen we niet een vuurwerkshow doen? Volgens mij is het buiten redelijk veilig. Maar er moet iets te doen zijn voor de mensen. Het risico is dat de twintigers en dertigers thuis gaan zitten. Volgens mij moeten we dat voorkomen. Ik zou wel wetenschappelijk bewijs willen van het aantal besmettingen bij Willem II en de Black Lives Matter-bijeenkomsten, of dat leidt tot brandhaarden."

Testcapaciteit

Eerdmans wil graag zo snel mogelijk de testcapaciteit omhoog. “Als iedereen zich kan laten testen, kunnen de mensen die negatief zijn gewoon samenzijn.”
Eskens hoopt ook dat dat lukt, maar een hogere testcapaciteit is volgens haar niet de oplossing. “Testen kan geen besmettingen voorkomen, want er gaat vaak een periode aan vooraf waarin mensen elkaar al wel kunnen besmetten maar geen nog geen symptomen hebben. Daarom moet je voorzichtig zijn met grote groepen. Maar ik ben het wel eens met Aboutaleb: we moeten kijken wat er wél kan.”

Particulier vuurwerk

Eerdmans en Eskes hopen allebei dat het vuurwerkverbod nog een jaar kan worden uitgesteld. Volgens hen zorgt het toestaan van particulier vuurwerk ervoor dat Rotterdammers wat te doen hebben er elkaar dus niet overmatig gaan opzoeken. Daarnaast vertrouwt Eskes erop dat mensen elkaar niet op straat gaat knuffelen. “Mensen zijn er al heel erg aan gewend geraakt om elkaar geen hand te geven. Het overgrote deel van de Rotterdammers zal zich daaraan houden, vooral nu ze het aantal besmettingen zien toenemen."
Ook de Rotterdamse partijen van DENK, D66 en 50PLUS hebben gereageerd. "Geen leuk nieuws, maar we moeten realistisch zijn. Oud en Nieuw mag geen superspreading event worden", aldus Denk-fractievoorzitter Stephan van Baarle. Hij wijst erop dat het afhangt van hoe de virusuitbraak verloopt of er kan worden versoepeld. "Nu uitgaan van een sobere oud en nieuw is realistisch."
Ellen Verkoelen van 50PLUS denkt dat december een heftige maand wordt. Het is juist een tijd is van veel gezelligheid en samenzijn,maar dat is iets dat nu juist niet kan. "Het vermogen om ons aan te passen, op te letten, loyaal en solidair te zijn voor elkaar zal zwaar op de proef gesteld gaan worden."
D66 vindt ook dat de coronamaatregelen goed nageleefd moeten worden en hoopt dat als de feesten niet meer mogen er wel kleine samenkomsten kunnen zijn. Oud en Nieuw zomaar stilletjes voorbij laten gaan zou onwenselijk zijn.

Veertig procent van de Rotterdammers

Veertig procent van de Rotterdammers liet weten in een poll van Rijnmond zich aan de coronaregels te gaan houden tijdens de jaarwisseling.Lees meer: Uitslag poll: Kleine meerderheid is van plan zich bij jaarwisseling te houden aan coronamaatregelen
Ook een Rotterdammer op straat is niet heel enthousiast over de jaarwisseling die haar in het verschiet ligt. "We gaan altijd naar mijn familie in Noord-Holland. Helaas, ik hoop dat de regels tegen die tijd versoepeld zijn, maar ik heb er een hard hoofd in.”
Anderen proberen er het beste van te maken. "Ik ben zelf niet echt iemand die graag uitgaat, dus voor mij is het niet zo belangrijk. Maar ik kan me wel voorstellen dat het voor anderen minder prettig is." Een stadgenoot is het daarmee eens. "Ik heb nog niets gepland. We mogen niet veel. Je kunt het thuis toch ook gezellig maken, hapjes maken en drankje erbij."
En wat je dan gaat doen op zo’n avond, naast lekker eten? "Ik wilde eerst vuurwerk kopen, maar dat wordt hem niet”, vertelt een jongeman. “Dus nu dineren met de familie en dan daarna... tv kijken? Misschien sjoelen? Maar meer wordt het niet, vrees ik."
De tekst gaat onder de video, waarin verslaggever Laurence van Ham op pad gaat om de mening van de Rotterdammer hierover te vragen:
>

Vakantiehuis

En wat de gemeenteraadsleden dan wel gaan doen tijdens de jaarwisseling? “Ik vier zelf altijd Oud en Nieuw met vrienden in een groot huis in België”, vertelt Eskes. “Dat hebben wij ook afgeblazen. Ik denk dat iedereen zich realiseert en accepteert dat dat niet gaat. Laten we vooral kijken wat er wel kan, zodat we daar ook nog een goed gevoel aan overhouden. Ik blijf thuis, misschien met een familielid, maar we gaan er met elkaar wat moois van maken.”
Eerdmans hoopt toch echt op een ontheffing van de noodverordening op de vuurwerkshow in het Prinsenpark vlakbij zijn huis: “Zodat ik daar naar kan kijken met mijn kinderen.”