nieuws

Maasstad schaalt reguliere zorg af: dreigend tekort aan 'gewone' bedden

maasstad ziekenhuis Rotterdam
maasstad ziekenhuis Rotterdam © Rick Huijzer
Het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam begint maandag met het afschalen van een deel van de reguliere zorg. Door de toestroom van coronapatiënten dreigt er een tekort aan bedden. Daarom moeten behandelingen als liesbreuk- of heupoperaties worden uitgesteld.
"We moeten 20 procent van de reguliere zorg afschalen", zegt bestuursvoorzitter Peter Langenbach. "In maart en april moesten we 60 procent afschalen, zover zijn we gelukkig nog niet. Maar het kan zijn dat we later weer op een punt komen waar wel pijnlijke keuzes moeten worden gemaakt."
Lees meer: Meer Intensive Care-bedden in het Maasstad ziekenhuis
Het probleem zit volgens een woordvoerder van het ziekenhuis bij de 'gewone' bedden. "Patiënten zijn niet ziek genoeg voor de ic en komen daarom bij de gewone bedden terecht. Het aantal patiënten neemt toe en omdat ze hoofdzakelijk op reguliere bedden liggen, is er minder capaciteit voor bijvoorbeeld knie-operaties." Want, die bedden zijn nodig voor mensen die uit operaties komen.
Al twee maanden is het Maasstad aan het voorbereiden op een tweede golf. Door de toename van het aantal patiënten en besmettingen is het ziekenhuis 'niet overvallen', zegt de woordvoerder. "De afschaling van de reguliere zorg is een gevolg van de tweede golf. Om de coronazorg verder op te kunnen schalen, moet de reguliere zorg nu afgeschaald worden."
Het afschalen gaat volgens de woordvoerder overigens alleen om afspraken die al gepland zijn en waarvan het volgens de arts medisch verantwoord is dat ze niet doorgaan. Hoelang de afschaling gaat duren, kan ze niet zeggen.

Dreiging

Een tekort aan 'gewone' bedden is volgens Langenbach net zo bedreigend als een tekort aan ic-bedden. "Als dat landelijk de situatie wordt, zullen we uiteindelijk ook naar een lockdown toe moeten. Omdat patiënten dan niet meer vanuit de spoedeisende hulp naar een klinisch bed in een ziekenhuis kunnen worden overgeplaatst."
Vrijdag vertelde ic-teamleider William Boender nog over de uitbreiding van het aantal intensive care-bedden. Er zijn nu 27 bedden beschikbaar. Ook zijn verpleegkundigen van andere afdelingen opgeleid om op de ic te werken. Het Maasstad Ziekenhuis zei toen zich de afgelopen twee maanden te hebben voorbereid op een tweede golf.