nieuws

Duizenden kilo's cocaïne, hasj en heroïne: Rotterdammer aangehouden bij nationale politie-actie

Politie
Politie © Rick Huijzer
Bij een nationale politieactie is dinsdag een 40-jarige Rotterdammer aangehouden. Op verschillende plekken in het land zijn nog acht anderen aangehouden. Met 250 politiemedewerkers en leden van arrestatieteams werden in totaal veertien woningen en vijf bedrijfspanden binnengevallen.
De negen mannen - die door de politie facilitators worden genoemd - worden verdacht van betrokkenheid bij de grootschalige import van verdovende middelen en lidmaatschap van een criminele organisatie. In de anderhalf jaar dat de politie onderzoek deed naar de criminele organisatie, hield deze zich bezig met de import van ongeveer 4.750 kilo cocaïne, 1.800 kilo heroïne en 5.296 kilo hasj.
Ook bleek dat grote geldbedragen werden gestort op rekeningen van bedrijven, die vervolgens de invoer van verdovende middelen organiseerden. De personen bij deze bedrijven regelden ook andere logistieke zaken voor de invoer: zo werden er katvangers, chauffeurs en betalingen aan deklading geregeld.

Wapens, tasers en cash

Bij de doorzoekingen zijn drie vuurwapens, vijf tasers, een lasergraveermachine voor het maken van valse containerzegels, encryptietelefoons, 125 duizend euro aan contanten, twee auto's en twee tabletteermachines in beslag genomen. Ook administratie en digitale gegevensdragers zijn meegenomen.
Op het moment van binnenvallen in Nederland, werd ook op Curaçao een hotelkamer doorzocht. Niemand is daar aangehouden, wel zijn digitale gegevensdragers in beslag genomen.

Witwassen

De aangehouden verdachten zijn drie mannen uit Den Haag van 34, 47 en 63 jaar oud; een 40-jarige man uit Voorburg; een 21-jarige man uit Rijnsburg; een 57-jarige man uit Zevenhuizen; een 72-jarige man uit Zoetermeer; een 34-jarige man uit Nieuw-Vennep en de 40-jarige Rotterdammer. De mannen zitten - op de verdachte uit Zoetermeer en de 63-jarige uit Den Haag na - allen nog vast. België heeft om de uitlevering van de 63-jarige gevraagd.
De politie-actie werd bijgestaan door ambtenaren van de belastingdienst, FIOD en defensie. Verdere aanhoudingen worden niet uitgesloten.