nieuws

Man slaat ruit in van dansschool Viruswaarheid-voorman Willem Engel

De politie heeft zondagmiddag een 39-jarige man uit Hellevoetsluis aangehouden. Hij had een ruit ingeslagen van de dansschool van Willem Engel in Rotterdam-Overschie.
Willem Engel is de voorman van de groep Viruswaarheid, en roept op tot verzet tegen de coronamaatregelen. Volgens de dansleraar is het coronavirus niet zo gevaarlijk en zijn de maatregelen een onterechte beperking van de vrijheid van burgers.
De man uit Hellevoetsluis wachtte Engel op bij zijn woning en ging hem achterna. Toen Willem Engel weer snel naar binnen ging, sloeg hij een ruitje in van de voordeur.
Uit beelden van een beveiligingscamera en een mobiele telefoon blijkt dat de man boos is over een actie van Viruswaarheid tegen een verzorgingstehuis in Goirle. Het tehuis was vanwege een corona-uitbraak op slot gegaan. Engel was het daar niet mee eens en plaatste het telefoonnummer van het zorgcentrum op Facebook. Dat leidde tot scheldpartijen en doodsbedreigingen naar het personeel toe.
De belager roept door de gebroken ruit: "Denk na wat je doet. Zorgpersoneel, scholen, mensen die hier niets mee te maken hebben, laat je met rust. Je laat brieven schrijven, bellen, dat is toch niet normaal." Engel antwoordt de man dat hij zelf niemand heeft lastiggevallen maar dat hij wel doorgaat met oproepen plaatsen.
Willem Engel legt in een persbericht een verband tussen het incident bij zijn woning en wat hij noemt een 'haatcampagne van de media'. "Ik ben neergezet als sekteleider, een gevaarlijke manipulator. Het zou mij niet verbazen als de door media verspreide angst en haat mensen in verwarring breng".
De verdachte is in de loop van de dag vrijgelaten en moet zich op een later moment voor de rechter verantwoorden, zegt de politie.