nieuws

Rotterdamse ex-crimineel bekeerde Ajax-hooligan

ROTTERDAM - Radio Rijnmond maakte vijf jaar geleden een portret van de Rotterdamse crimineel en Feyenoord-hooligan Wim van Zanten, die zich liet dopen en beloofde nooit meer op het slechte pad te gaan. Hoe is het anno 2009 met hem? Hij is nog steeds gelovig. Sterker: één van zijn opvallendste daden is de bekering van een Ajax-hooligan…
Wim van Zanten(40) had een aardige ‘staat van dienst’ toen we hem in 2004 opzochten. Reeksen van inbraken en bankovervallen brachten hem in totaal voor 12 jaar in de cel. Verder kreeg hij drie keer TBS opgelegd, onder meer voor het in brand steken van station Holland Spoor in Den Haag. Verder was hij vaste deelnemer aan alle rellen bij Feyenoord.
Wim begon in de cel met het lezen van de bijbel. In september 2004 liet hij zich dopen in Evangelisch Centrum Europoort in Rotterdam. Van crimineel naar christen, van Kuip naar kerk.
Carin ging, Karin kwam
In de vijf jaar die volgden, is er veel gebeurd. Van Zanten raakte zijn vrouw Carin in 2006 kwijt aan kanker. Hij is inmiddels hertrouwd, met een vrouw die ook Karin heet. “Dat is geen toeval. God neemt en maakt weer nieuw”, zegt Van Zanten. Beiden hebben een dochtertje van één jaar oud, Eva. “De moeder aller moeders”.
Hij heeft inmiddels een eigen behangbedrijf. “Ze noemen me al de kerkbehanger, want tijdens het werk heb ik altijd opwekkingsmuziek aanstaan”. Al vijf jaar lang komt hij op eerlijke wijze aan zijn geld. “Ik heb nooit meer iets crimineels gedaan. Ik heb ook nooit meer iemand geslagen. Ja, ik heb wel eens een tafel thuis omgeschopt. Ik blijf natuurlijk een mens. Maar slaan doe ik tegenwoordig alleen met woorden: met de Bijbel”.
Zijn geloof is alleen maar sterker geworden. De bekeerling is zelf aan het bekeren geslagen. Zijn moeder, die geen religieuze achtergrond heeft, gaat door Wim’s invloed naar de kerk. Zij is dit jaar voor het eerst meegegaan naar de Opwekkingsdagen in Biddinghuizen, met Pinksteren.
Zalving tijdens Opwekkingsdagen
Tijdens dat grote openluchtfestival, waar 80.000 christenen verzameld waren om te zingen en te bidden, had Wim een bijzondere ontmoeting met een dakloze. Hij zalfde de man met olie op zijn voorhoofd. “Ik heb een verleden van alcoholisme, maar nu ben ik de weg naar de kerk weer terug aan het vinden”, aldus deze toevallige passant.
Wim van Zanten heeft nog grotere ‘wapenfeiten’. Tijdens een verjaardag bij hem thuis in Schiedam bad hij voor zijn zus Toos en legde zijn hand op haar hoofd. De vrouw geraakte direct in een toestand van bewusteloosheid. Wim: “Paniek in huis, mijn broer dacht dat zij dood ging. Maar ik wist dat het goed zat: ze was in de Geest, zoals wij dat noemen. Toen ze bijkwam huilde ze: ‘Wim, ik heb Jezus gezien!’.”
Zus Toos beaamt het verhaal. “Ik zag een manspersoon met een wit gewaad en heel veel licht achter hem. Ik denk dat het Jezus was. Sindsdien bid ik en steek kaarsen op, terwijl ik dat vroeger nooit heb gedaan”.
Ajax-hooligan koos voor Jezus
Het onbetwiste huzarenstukje was de bekering twee jaar geleden van de Ajax-hooligan Chris. Het speelde zich af in Haarlem. Chris: “Ik kwam daar om te matten. Ik had mijn mouwen al opgestroopt en liep op Wim af. Ik dacht, die Feyenoorder neem ik te grazen. Toen begon hij ineens over Jezus…”.
De twee hadden in het verleden ongetwijfeld al eens eerder tegenover elkaar gestaan, als hooligans van rivaliserende clubs. Nu was het weer man tegen man, maar met een andere afloop. Chris: “Hij raakte me met zijn verhaal. Ik was op een punt in mijn leven dat ik mij afvroeg: moet ik wel doorgaan met rellen? Ik had net een klein zoontje en dan ben je toch met de toekomst bezig. Toen kwam Wim met zijn verhaal dat het ook anders kan. Ik herkende mijzelf in hem. Dankzij Wim heb ik voor Jezus gekozen en dat is het mooiste wat me is overkomen”.
Wim van Zanten ziet het als zijn taak om meer mensen ‘tot geloof’ te brengen. “Ik heb nu een behangbedrijf, maar dat zie ik als een tussenstadium. Ik zie mijzelf niet als een soort voorganger of dominee. Maar ik ben er wel van overtuigd dat Jezus wil dat ik meer discipelen maak. Ik hoop dat ik over vijf jaar heel wat volgelingen heb…”
Foto: Wim van Zanten tijdens de Opwekkingsdagen in Biddinghuizen.