nieuws

Actiegroep raakt vliegtuig kwijt en wil nu per boot naar vluchtelingen op Lesbos

De activisten die een groep vluchtelingen wilden ophalen van Lesbos zijn hun vliegtuig kwijt. Ze zijn nu per boot onderweg naar het Griekse eiland.
De negen actievoerders van 'We Gaan Ze Halen' vertrokken maandagmorgen met een zelf gecharterd vliegtuig van Rotterdam The Hague Airport richting Lesbos. Een half uur voor de landing kregen ze te horen dat ze niet welkom waren op het eiland. Het toestel moest doorvliegen naar Athene.
"Het waarom was heel schimmig", zegt actievoerder Johannes van de Akker op Radio Rijnmond. "Veiligheidsredenen, kregen we te horen. Op het vliegveld van Athene waren ze net zo verrast als wij. Waarschijnlijk zitten er politieke redenen achter."
Eenmaal geland in Athene kregen de activisten de keuze: terug naar Rotterdam of uitstappen. Ze kozen voor het laatste en werden een tijdlang vastgehouden op de luchthaven. Hun paspoorten werden ingenomen.
Inmiddels is de groep weer vrijgelaten en in de haven van Athene beland. Van daaruit willen ze de boot naar Lesbos nemen. "Het is te belachelijk voor woorden dat ze ons vliegtuig afpakken", zegt Van den Akker. "Maar ook al kunnen we de vluchtelingen geen stoel meer aanbieden in het toestel, onze missie blijft staan."
De groep wil nu op Lesbos de vluchtelingen ontmoeten om aan te tonen hoe slecht de omstandigheden in het nieuwe kamp zijn.
Een paar weken geleden werd het oude kamp Moria op Lesbos door brand verwoest. Nederland besloot daarna om honderd vluchtelingen op te vangen. De actiegroep vindt dat te weinig en wilde er met het eigen vliegtuig 189 ophalen.
Staatssecretaris Broekers-Knol van asielzaken liet eerder weten niet blij te zijn met het intiatief van de actiegroep 'We Gaan Ze Halen'.
Lees meer: Actiegroep mag niet landen op Lesbos: We verlaten het vliegtuig niet voor we op Lesbos zijn