nieuws

Advies aan Rotterdamse moskeeën: organiseer komende tijd geen vrijdaggebed

De Rotterdamse Stichting Platform Islamitische Organisaties Rijnmond (SPIOR) adviseert moskeeën in de stad om de komende tijd geen vrijdaggebed te organiseren. Dat is het resultaat van een overleg tussen de moskeeën dat sinds zondag werd gevoerd naar aanleiding van het oplopende aantal coronabesmettingen in Rotterdam.
Mohamed Bouimj, directeur van SPIOR, liet afgelopen weekend aan Rijnmond al weten dat een dergelijk besluit mogelijk zou vallen. Volgens de directeur zijn er nog nauwelijks gevallen van coronabesmettingen in moskeeën, maar hij wil het zekere voor het onzekere nemen: "We willen alles uitsluiten, elke besmetting is er één te veel."
Lees meer: Rotterdamse moskeeën mogelijk komende weken tijdens vrijdaggebed dicht
Onder de moskeeënkoepel SPIOR vallen 32 van de 38 moskeeën in de stad. Volgens Bouimj zal een aantal daarvan de deuren sluiten, maar heeft een aantal moskeeën ook aangegeven een maximum van dertig bezoekers te willen hanteren. "Dat gebeurt in combinatie met zeer strenge regels. Naast het strikt hanteren van de RIVM-maatregelen worden de moskeeën grondig gereinigd en ontsmet en verplichten ze praktisch allemaal het gebruik van mondkapjes."
De sluiting volgt op het besluit van Amsterdamse moskeeën, die vorige week besloten het heft in eigen handen te nemen en tijdelijk de deuren voor het vrijdaggebed te sluiten. Dat heeft te maken met het oplopende aantal besmettingen in de hoofdstad. Burgemeester Halsema deed ook een oproep aan de moskeeën.
Burgemeester Aboutaleb is niet van plan om moskeebezoeken te verbieden, liet hij maandagochtend weten. Hij doet een beroep op de eigen verantwoordelijkheid van mensen om het risico om besmet te worden of het coronavirus te verspreiden te beperken.
Lees meer: Sluiting moskeeën Rotterdam komt dichterbij: 'Proberen met alle macht besmettingen te voorkomen'

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl