nieuws

'Minimaal 13 bier afstand': Studenten winnen prijs voor plan tegen coronabesmettingen

Archieffoto
Archieffoto
Een boetepot waar geld in gestopt moet worden bij het overtreden van coronaregels, aanpassingen om de parken beter te benutten of slogans zoals 'Minimaal 13 bier afstand' en 'Net geplast, was je handen gast'. Met deze ideeën hebben de Rotterdamse studentenverenigingen RSG en SSR beide vijfduizend euro gewonnen voor het beste idee om het aantal coronabesmettingen onder studenten terug te dringen.
Burgemeester Ahmed Aboutaleb van Rotterdam nodigde studentenverenigingen uit om met ideeën te komen. De club met het beste idee zou beloond worden met tienduizend euro.Lees meer: Aboutaleb: 10.000 euro beloning voor studenten met beste idee tegen coronabesmettingen
Studentenvereniging RSG kwam met het plan om de parken in de stad beter te benutten, zodat studenten en andere Rotterdammers elkaar in de buitenlucht kunnen ontmoeten. Zo moeten er vaste zitplekken komen voor één persoon op anderhalve meter. Ook worden meer wc's, meer prullenbakken en betere verlichting genoemd.
Onderdeel van hun idee is een speciaal studentencoronapakket, met onder meer een fleecedeken voor in het park, posters om anderhalve meter te bewaren in studentenhuizen en mondkapjes met de tekst 'studenten tegen corona'.
De studenten van SSR komen ook met een coronapakket, met daarin materiaal om te wijzen op anderhalve meter afstand. Zo zijn er stickers met teksten als 'Minimaal 13 bier afstand' en 'Net geplast, was je handen gast'. Ook roepen ze een pot in het leven waarin bewoners van studentenhuizen vijftig cent moeten doen bij het overtreden van de coronamaatregelen. De opbrengst gaat naar het Rode Kruis.

Gedeelde eerste plek

Beide ideeën spraken de jury, bestaande uit de burgemeester, rector Rutger Engels en Hogeschool Rotterdam-voorzitter Ron Bormans erg aan. Omdat de plannen op elkaar lijken en beide plannen goed zijn, is daarom gekozen voor een gedeelde eerste plaats. Beide studentenverenigingen krijgen dus een cheque van vijfduizend euro.
De ingediende ideeën worden door de Gemeente Rotterdam met de studentenverenigingen besproken om uit te voeren.