nieuws

Albert Schweitzer ziekenhuis sluit deel operatiekamers en opent extra corona-afdeling

Het Albert Schweitzer ziekenhuis in Dordrecht sluit twee van de acht operatiekamers. Mogelijk gaat later deze week nog een derde operatiekamer dicht. Het terugschroeven van de reguliere zorg is nodig, omdat het ziekenhuis is overstroomd met coronapatiënten die niet naar elders kunnen worden verplaatst.
De leiding van het Albert Schweitzer ziekenhuis (ASZ) zegt een deel van de reguliere zorg stop te zetten om te voorkomen dat de patiëntenstroom vastloopt. Het Dordtse ziekenhuis zit dinsdag met dertig coronapatiënten ver boven de grens die geldt voor 'coronafase 2'. Volgens het systeem van patiëntenspreiding tussen de ziekenhuizen geldt voor het ASZ in die fase een maximum van negen coronapatiënten in de gewone kliniek en drie op de IC.
Boven dat aantal moeten patiënten worden verplaatst naar ziekenhuizen die nog niet aan hun limiet zitten. Maar het Albert Schweitzer ziekenhuis zit dinsdag zelfs al ruim boven de grens die voor fase 3 geldt.
Dat de doorstroming van patiënten van de Spoedeisende Hulp naar de kliniek nu vast dreigt te lopen, komt onder meer doordat de spreiding van patiënten naar andere ziekenhuizen de laatste dagen niet goed heeft gewerkt. "Niet al onze aanvragen worden gehonoreerd", zegt bestuursvoorzitter Peter van der Meer. "We weten niet hoe dat komt, maar we kunnen niet wachten op landelijke besluitvorming."

Extra corona-afdeling

De Raad van Bestuur en het Medisch Specialisten Bestuur hebben een deel van de reguliere zorg stop moeten zetten, om de coronazorg op te kunnen schalen. Een gewone afdeling waar nu geen coronapatiënten liggen, wordt omgebouwd tot een extra corona-afdeling. De huidige patiënten moeten daarom een andere plek krijgen in het ziekenhuis.
Om bedden en personeel vrij te spelen, worden daarom op de locatie Dordwijk vanaf woensdag twee van de acht operatiekamers gesloten en indien noodzakelijk nog een derde.
Een aantal geplande operaties voor de komende week wordt daarom afgezegd. Operaties op de locatie Zwijndrecht gaan voorlopig door zoals gepland, allemaal in dagbehandeling.