nieuws

Verdachte ontkent rapper Feis te hebben doodgeschoten

Rapper Feis (Bron: Facebook)
Rapper Feis (Bron: Facebook)
Rotterdammer Silfano M. ontkent dat hij op 1 januari 2019 rapper Feis heeft omgebracht. Dat bleek woensdag, op de eerste dag van het proces tegen de verdachte. M. zegt dat hij aanwezig was in hetzelfde café als Feis, maar dat hij niet heeft geschoten. Sterker nog: hij zou nog nooit een wapen in handen hebben gehad. De verdachte wil verder geen verklaringen afleggen.
Feis werd in de nieuwjaarsnacht van 2019 beschoten bij een café aan de Nieuwe Binnenweg, waar veel bezoekers aanwezig waren. Meerdere getuigen hebben M. aan de hand van foto’s als schutter aangewezen.
Volgens hen had de schutter een petje op. Voor het café is een petje gevonden met het DNA van de verdachte.

Ondergedoken

M. heeft na de schietpartij enige tijd ondergedoken gezeten in Kerkrade. “Mijn foto stond al snel op social media. Ik wilde niet weer onschuldig opgepakt worden. Ik was in paniek.” De verdachte is eerder in verband gebracht met een moordzaak, maar daar was geen bewijs voor.
M. zegt dat hij Feis en zijn broer Bilal niet kende. De rechter vroeg woensdag bij herhaling wat hij dan wel heeft gedaan in het café als hij niet heeft geschoten. Maar daar wilde M. niets over zeggen. Hij wilde ook niet vertellen met wie hij daar was.
De tekst gaat onder de foto, die gemaakt werd tijdens de herdenking van Feis op 4 januari 2019.
De moeder van Feis las een slachtofferverklaring voor in de rechtszaal. “Mijn hart is leeggetrokken. Faisal was mijn zoon, vriend, maatje. Ik vraag steeds waarom? Waarom was dit nodig?” Ze sprak Silfano M. toe en noemde hem ‘monster, lafaard en psychopaat’. “Ik hoop dat je levenslang krijgt.”
De moeder vertelde dat haar andere zoon, Bilal, lange tijd voor zijn leven heeft gevochten op de Intensive Care. “Van de artsen mochten we niet vertellen dat zijn broer dood was, want ze waren bang dat hij dat niet zou overleven. We hebben Faisal begraven zonder dat Bilal het wist, zonder dat hij afscheid van hem heeft kunnen nemen.”
De broer eist een schadevergoeding van 97 duizend euro. Daar zit onder meer schokschade in, omdat hij heeft gezien dat Feis werd doodgeschoten. De ouders vragen 20 duizend euro schadevergoeding.
De vriendin van Feis vertelde in de rechtszaal dat het stel net de sleutels van hun nieuwe woning hadden gekregen, waar ze op 2 januari zouden intrekken. “Ik voel me leeg en eenzaam in het huis. Hij had er nog zoveel muziek willen maken. Faisal was meer dan een rapper: een muzikant, een creatieve geest, een echte man, onze superman.”
De tekst gaat verder onder de video. Daarin zie je hoe fans van Feis een minuut stilte hielden bij de herdenking in januari 2019.
Namens de vrienden van Feis werd ook een verklaring voorgelezen in de rechtszaal. “Rotterdam is een legende kwijt. De stad huilt nog steeds. Wij weten niet hoe we hiermee moeten omgaan. Hij was het cement van onze groep. Het gat is onvulbaar.”

Beschieting op A20

Naast de dood van Feis wordt M. ook berecht voor een beschieting op de A20 bij de afslag Schiedam, in december 2018. Daarbij werd een automobilist beschoten, maar de kogel bleef steken in de stoel van de bestuurder. De chauffeur bleek een politieman in opleiding. Lees meer: Verdachte doden Feis schoot mogelijk ook bij verkeersruzie A20
Bij de afslag is een kogelhuls gevonden met het DNA van Silfano M. Ook blijkt dat zijn telefoon op die vroege ochtend in de buurt van de A20 een zendmast heeft aangestraald. M. wil niet zeggen waar hij op dat tijdstip verbleef.
De auto van waaruit geschoten is, een zwarte VW Up, is later teruggevonden in Rotterdam. In de wagen lag een aansteker met het DNA van de verdachte.
De rechtszaak gaat donderdag verder. Dan zullen eerst de deskundigen worden gehoord, die Silfano M. hebben proberen te onderzoeken in het Pieter Baan Centrum. M. wilde niet meewerken. De experts zeggen geen aanwijzingen te hebben voor een geestelijke stoornis.
Donderdag komt justitie ook met de strafeis en houdt de advocaat zijn pleidooi.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl