nieuws

Vreemde vogel in Overschie: er zit een gier op het dak van een flat

In Rotterdam-Overschie kijken ze de laatste dagen vreemd op. Er vliegt een bijzondere vogel van flat naar flat: een witruggier.
De vogel is zondag ontsnapt uit Diergaarde Blijdorp. Dat gebeurde toen hij samen met zijn soortgenoten een rondje vrij mochten vliegen. "Hij is een beetje uit koers geraakt en aan de andere kant van de snelweg terechtgekomen", zegt Hoofd Dier en Plant Harald Schmidt van Blijdorp. "De oversteek terug heeft hij nog niet gemaakt."
De gier is niet gevaarlijk, zegt hij. "Deze vogels hebben wel een scherpe snavel. Maar ze eten uitsluitend dode dieren. Ze vallen eigenlijk nooit levende dieren of mensen aan."
Schmidt adviseert om de gier met rust te laten. "Dan is de kans dat hij gewoon terug naar Blijdorp komt het grootst."
En lokken met aas? Zou dat geen optie zijn? Schmidt schudt het hoofd. "Als een gier zich goed volgevreten heeft, kan hij wel een paar weken zonder voedsel. En dan gaat hij eerst zitten om het eten te verteren."
Verzorgers van Blijdorp gaan regelmatig bij de vogel kijken. "Maar hij luistert niet naar zijn naam", zegt Schmidt met een knipoog. "En komt niet naar beneden. Dus hij moet echt zijn weg zelf weer terug zien te vinden."