nieuws

Dordts recyclingbedrijf moet afrekenen met justitie na afvalfraude

Archieffoto
Archieffoto
Recyclingbedrijf Peute uit Dordrecht moet ruim 135 duizend euro betalen aan de Staat vanwege sjoemelen met afvaltransporten. Het bedrijf zou in 2012 en 2013 containers met vervuild of gemend afval uit Ierland naar Azië hebben verstuurd, vermoedt het Openbaar Ministerie.
Peute verhandelt afvalstoffen zoals papier, karton en kunststoffen uit Europa naar onder meer Azië, maar dat hoort dan wel te gaan om 'schone' afvalstromen die niet zijn verontreinigd met andere afvalstoffen. Het OM concludeert dat Peute destijds in strijd met de Europese regelgeving heeft gehandeld.
Het bedrijf liep tegen de lamp toen de politie een tijdje transporten inspecteerde na een tip. Van de 37 gecontroleerde containers in Rotterdam van september 2012 tot januari 2013 bleek bij 22 sprake van verontreiniging. Ook in de haven van Antwerpen stonden containers met vervuild afval.
Naast de boete moet Peute ook het geschatte bedrag dat met deze transporten verdiend is, betalen aan de Staat. Justitie vindt dit een passende straf.
Lees meer: Justitie doet inval bij Dordts recyclingbedrijf Peute