nieuws

Strafeis voor doodschieten rapper Feis: 20 jaar cel en tbs

Justitie eist twintig jaar cel en tbs tegen Silfano M. voor het doodschieten van de Rotterdamse rapper Feis. Bij de schietpartij op nieuwjaarsdag in 2019 raakte de broer van Feis zwaar gewond.
De verdachte ontkent dat hij heeft geschoten. Hij zegt wel dat hij in hetzelfde café aan de Nieuwe Binnenweg in Rotterdam was.Lees meer: Verdachte ontkent rapper Feis te hebben doodgeschoten
Justitie wijst erop dat meerdere getuigen Silfano M. hebben aangewezen als de schutter. In het café zou de verdachte ruzie hebben gehad met een bezoeker, waarbij een wapen werd getrokken. Toen de bezoekers naar buiten werden gedirigeerd, ontstond er gedrang bij de deur.
Feis liep op krukken en zijn broer Bilal probeerde hem een vrije doortocht te geven. Dat leidde weer tot een nieuwe woordenwisseling, waarbij buiten werd geschoten. Eerst op Bilal, daarna op Feis. De verdachte kende de beide broers niet.
Justitie denkt dat moord niet is bewezen. Dan zou Silfano M. al van tevoren het plan moeten hebben gehad om op de broers te schieten. Daarom gaat justitie uit van doodslag.

'Triggerhappy'

De 26-jarige Rotterdammer staat ook terecht voor het schieten op een auto op de A20 bij de afslag Schiedam.
Ook dat ontkent de verdachte, hoewel zijn DNA op een aangetroffen huls zat. Silfano M. heeft voornamelijk gezwegen over beide zaken. Wel zegt hij dat hij nog nooit een wapen of kogel in handen heeft gehad.Lees meer: Verdachte doden Feis schoot mogelijk ook bij verkeersruzie A20
Justitie zegt het beangstigend te vinden dat verdachte al gaat schieten na een onbenullige woordenwisseling en een ruzie in het verkeer. Zij gebruikt het woord ‘triggerhappy‘. "Als de drempel om te schieten zo laag is, kan iedereen slachtoffer worden."
Deskundigen hebben geen stoornis kunnen vaststellen, omdat de verdachte niet heeft meegewerkt aan het onderzoek. Zij zien wel aanwijzingen voor een anti-sociale persoonlijkheid. Voor justitie is dat genoeg om toch van een stoornis uit te gaan. Daarom wordt ook tbs gevraagd.
Justitie had meer dan 20 jaar cel willen eisen, maar de wet maakt dat niet mogelijk. Voor doodslag, in combinatie met andere misdrijven, is twintig jaar het maximum. In de Tweede Kamer wordt wel gesproken over verhoging van de straf bij doodslag.Lees meer: Ministers willen hogere maximumstraf voor doodslag

Welke getuige moeten we geloven?

Volgens advocaat Marcello Jansen valt er veel af te dingen op de verklaringen van getuigen in en bij het Rotterdamse café. Zo heeft een aantal de schietpartij niet zelf gezien. “Opvallend is ook dat getuigen verwijzen naar social media, waar de foto van Silfano M. vrij snel na het schieten rondging. Binnen de kortste keren werd de conclusie: M. moest wel de schutter zijn.”
Ook zouden er meerdere namen zijn genoemd en spreekt een getuige van twee schutters, zegt Jansen. “Was de man in het café met wapen dezelfde als buiten? Had hij binnen wel een wapen? Welke getuige moeten we geloven, degene die het hardst roept?”
De advocaat vraagt volledige vrijspraak voor Silfano M. Hij verzet zich sowieso tegen het opleggen van tbs. “We moeten niet gaan gissen naar een stoornis. Het doel van tbs is ook niet een extra sanctie op te leggen als het strafmaximum niet kan worden overschreden.”
De rechter in Rotterdam doet over twee weken uitspraak.Lees meer: Meer dan duizend mensen bij afscheid van rapper Feis