nieuws

Advocaat: 'Grapperhaus kan wel coronaboetes laten terug betalen'

Minister Grapperhaus
Minister Grapperhaus
"Minister Grapperhaus heeft wel degelijk de bevoegdheid om opgelegde coronaboetes terug te laten betalen", zegt de Rotterdamse advocaat Frank van Ardenne. Minister Grapperhaus van Justitie zei donderdag in de Tweede Kamer dat hij juist niet in kan grijpen.
"Het is niet aan mij om een sanctie die door de rechter is opgelegd, terug te draaien. Dat zijn rechterlijke beslissingen die ik moet respecteren."

'Wel de bevoegdheid'

"Het heeft niets met de uitspraak van de rechter te doen", zegt advocaat Van Ardenne. "Dit is opgepakt en afgehandeld via een beschikking door het Openbaar Ministerie. Grapperhaus heeft de bevoegdheid om het OM opdracht te geven die opgelegde sancties terug te laten betalen."
De afgelopen twee dagen debatteerde de Tweede Kamer over de coronaspoedwet van het kabinet. In de wet wordt op aandringen van de Kamer onder meer opgenomen dat de boete voor het schenden van de coronamaatregelen wordt verlaagd, van 390 euro naar 95 euro.
Van Ardenne boog zich onder andere over de 'taartjeszaak'. Schiedammers Lou en Taco kregen een strafblad nadat zij met zijn ouders buiten een taartje opaten. Ook kregen ze met z'n vieren opgeteld een boete van 1600 euro. Dat strafblad is inmiddels geschrapt. Maar de boete dus niet. Lees meer: Taarteters Schiedam blij met schrappen van strafblad: 'Nu de boete nog!' Lees meer: Advocaat roept 'stoute' minister Grapperhaus op boetes van 'de Schiedamse taarteters' kwijt te schelden