nieuws

Reizigersvereniging: 'Kaartgebruikers voelen zich bestolen'

ROTTERDAM - De vereniging van reizigers Rover zegt de laatste dagen veel klachten te hebben gekregen van mensen die hun ov-chipkaart hebben moeten vernieuwen.
Rover zegt tegen RTV Rijnmond dat de meeste klagers vinden dat ze 'bestolen worden' omdat ze nu voor 7 euro 50 een nieuwe kaart moeten kopen. Daarnaast speelt volgens de reizigersvereniging mee dat veel kaarten niet 5 jaar geldig zijn, waarschijnlijk omdat er oude kaarten verkocht zijn. Deze zijn nu al na twee of drie jaar verlopen.
Rover vindt dat de kaarten eigenlijk onbeperkt geldig zouden moeten zijn of dat anders de geldigheid van de kaart pas ingaat op het moment dat de kaart wordt aangeschaft. Daarnaast zouden reizigers, waarvan de kaart korter dan 5 jaar geldig is geweest, korting moeten krijgen op een nieuwe kaart.
Directeur Pedro Peters van de RET benadrukt dat het hierbij alleen om een beperkt aantal anonieme kaarten gaat. "Daarvan is er inderdaad een aantal verkocht die al een jaar oud waren. We hebben de meeste van die kaarten uit de handel gehaald. Omdat ze anoniem zijn kunnen we de eigenaars van die kaarten niet benaderen. We kunnen er verder ook niets aan doen, want we kunnen aan de kaarten niet zien wanneer ze zijn verkocht."
Dinsdag had de ANWB al kritiek op het omwisselen van de ov-chipkaart. Zij noemden het geldlklopperij dat voor het overschrijven van saldo van de oude naar de nieuwe kaart 2 euro 50 gerekend wordt. De RET heeft dit inmiddels teruggedraaid.