nieuws

Binnenvaartschippers voeren actie tegen extreme wachttijden in Rotterdamse haven

© MediaTV
Boze binnenvaartschippers voeren vrijdagmiddag actie bij de Maasvlakte tegen de lange wachttijden bij containersoverslagbedrijven. Die kunnen oplopen van meerdere dagen tot soms wel twee weken.
De wachttijden zijn opgelopen doordat het aantal containers dat naar Rotterdam komt sneller toeneemt dan verwacht na de coronacrisis. Ook zouden er werknemers zijn uitgevallen door ziekte, bijvoorbeeld het coronavirus. Daarnaast is er volgens initiatiefnemer Petric van Dubbelman van Dubbelman Containertransporten sprake van een enorme onbalans tussen de containers die binnenkomen met een containerschip en de volumes die nodig zijn om al die containers te kunnen verwerken met een binnenvaartschip.
Volgens de transportbedrijven is er sprake van slechte planning bij bedrijven zoals ECT en RWG en dat leidt tot hoge kosten. Transportbedrijven moeten wel de vaste lasten voor het schip betalen, maar hebben dan geen inkomsten. "Wij varen met maar een aantal schepen, dan praat je al over 10-duizend euro per dag. Dat loopt wel aardig op", zegt initiatiefnemer Petric Dubbelman van Dubbelman Containertransporten.
De oplossing ligt volgens Dubbelman in uitbreiding. "Ik denk dat de capaciteit opgeschaald moet worden. Er liggen op de Maasvlakte bijvoorbeeld nog terminals die ook als bootterminals gebouwd zijn, maar niet gebruikt worden. Daar is wat mij betreft nog zeker capaciteit en schaalvergroting mogelijk."
Ook transportbedrijven die over de weg actief zijn lieten eerder al hun onvrede blijken met de wachttijden in de Rotterdamse haven.