nieuws

Rotterdammer 'Piet Costa' nu aangeklaagd voor bouw 'martelcontainer'

Een van de kamers van de 'martelcontainer'
Een van de kamers van de 'martelcontainer' © Justitie
Rotterdammer Roger P. (bijnaam: Piet Costa) is officieel aangeklaagd voor de bouw van een martelcomplex in Wouwse Plantage. Hij is twee dagen geleden in zijn cel opgepakt. Ook een tweede Rotterdammer, van 39, werd aangehouden.
In juli van dit jaar werden in het Brabantse Wouwse Plantage zeven zeecontainers opgemerkt die waren omgebouwd tot gevangenis. Het was de bedoeling dat een van de containers gebruikt zou worden voor martelingen. In door de politie gekraakte berichten werd die de behandelkamer genoemd, met een speciale stoel.
De ruimten waren behandeld met geluidsisolerende platen en folie. Ook zaten in elke cel handboeien aan het plafond en op de vloer.
Tekst gaat verder onder video
Het gevangeniscomplex had volgens justitie het doel om een conflict in de onderwereld te beslechten. "De groepering wilde personen van de weg halen en onder dreiging van vuurwapens meenemen; daarvoor had zij de beschikking over echte politie-uniformen, zwaailichten en enkele gestolen snelle auto’s die konden doorgaan voor voertuigen van een arrestatieteam."
Roger P. zit vast op verdenking van het leiden van een drugsbende die in de afgelopen jaren duizenden kilo's cocaïne importeerde. Hij is nu voor het eerst officieel door justitie in verband gebracht met het martelcomplex in Wouwse Plantage. Piet Costa wordt gezien als de opdrachtgever.
De politie heeft een groot deel van het bewijs tegen de verdachten weten te verzamelen door het kraken van versleutelde berichten via de telefoon. In totaal zitten nu 9 verdachten vast. Het onderzoek loopt nog.
Lees meer: VIDEO - Zo zien de martelcontainers van opgepakte drugscriminelen eruit