nieuws

Rechter schrapt documentaire over verdachten miljoenenfraude uit Rotterdam en Schiedam

Een documentaire over het onderzoek naar fraude bij een keten van Chinees-Japanse restaurants, de zogeheten Sumo-zaak, mag niet worden uitgezonden. Dat heeft de rechter vrijdag bepaald. De vier verdachten in de zaak komen uit Rotterdam en Schiedam.
De documentaire van KRO-NCRV 'Nederland fraudeland' stond gepland voor komende zondag. De makers volgden in 2014 maandenlang het onderzoek van de Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (FIOD) naar de praktijken in de Sumo-restaurants. De vier verdachten zouden miljoenen euro's hebben verdiend door opbrengsten uit hun restaurants te verzwijgen.
In afspraken met het Openbaar Ministerie was bepaald dat de documentaire pas zou worden uitgezonden als de rechter in eerste aanleg uitspraak had gedaan in de zaak. De verdachten waren hier niet van op de hoogte gesteld. Toen duidelijk werd dat de documentaire bestond, stapten hun advocaten naar de rechter in Rotterdam. Ze wonnen in juli de zaak door te stellen dat de privacy van de verdachten was geschonden, omdat buitenstaanders vrij hadden meegekeken over de schouders van het O.M. Lees meer: Verdachten komen weg met miljoenenfraude door fout justitie
De rechter besloot in juli geen straffen op te leggen, maar zei ook dat celstraffen van meerdere maanden gepast waren geweest. Het O.M. en de verdachten gingen tegen deze uitspraak in beroep. Die zaak loopt nog.
De verdediging wilde ook uitzending van de documentaire tegenhouden. Dat is vrijdag gelukt. KRO-NCRV mag niets uitzenden van het beeld- en geluidsmateriaal dat de journalisten hebben opgenomen. Doet de omroep dat wel, dan kost dat 100.000 euro. De rechtbank komt later met een motivatie voor het vonnis.
Het O.M., dat al meerdere keren de uitzending bekeken had, was ook naar de rechter gestapt. Het wilde nogmaals toetsen of het werk van de journalisten in orde was. Die zaak is vrijdag verder niet behandeld, omdat dat volgens een woordvoerder van justitie geen zin meer had. Lees meer: Justitie in hoger beroep tegen niet straffen van verdachten Sumo-zaak over miljoenenfraude