nieuws

Burgemeester Aboutaleb besmet met coronavirus

Burgemeester Ahmed Aboutaleb
Burgemeester Ahmed Aboutaleb
De Rotterdamse burgemeester Ahmed Abouteleb is besmet geraakt met het coronavirus. Dat bevestigt de gemeente Rotterdam.
Aboutaleb (59) zit thuis met milde klachten en blijft de komende zeven dagen in isolatie. Het is nog niet duidelijk waar hij het virus heeft opgelopen. De GGD is bezig met de inventarisatie van alle mensen met wie Aboutaleb de afgelopen dagen in contact is geweest. Lees meer: Aboutaleb: 'Ik wil het kabinet een mondkapjesplicht in overweging geven'
De taken van Aboutaleb als burgemeester worden tijdelijk overgenomen door loco-burgemeester Bert Wijbenga. De Schiedamse burgemeester Cor Lamers neemt de leiding van de veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond over.

Voorstander mondkapjes

Afgelopen vrijdag deelde Aboutaleb in Kralingen speciale coronapakketten uit aan studenten. Daarmee wilde hij studenten nog bewuster maken van het virus en hoe het te voorkomen. Voor de camera van Rijnmond sprak hij daarna zijn zorgen uit over de huidige snelle verspreiding van het virus. "De laatste maatregelen zijn nuttig, maar gaan niet helpen," zei hij. "Ik ga er vanuit dat het kabinet komende week met nieuwe maatregelen komt." Als voorzitter van de veiligheidsregio had hij al een goed beeld van de nieuwe ideeën, maar daar mocht hij zelf geen uitspraak over doen.
Sinds het begin van de corona-aanpak is Aboutaleb al een voorstander van het dragen van mondkapjes. Als burgemeester van één van de grootste steden van het land en als leider van de veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond is hij flink betrokken bij de aanpak van het virus. Zes maanden geleden opperde hij hier al voor in Nieuwsuur. "Mijn opvatting hierover is al lang bekend. Ik vind het jammer dat het heel die periode niet is ingevoerd. Een dringend advies is beter dan niets, maar dat is niet mijn standpunt," zei de burgemeester voor het afgelopen weekend."

Steunbetuigingen

Op sociale media werden meteen nadat bekend was dat Aboutaleb corona heeft, steunbetuigingen geplaatst. "Vanuit Dordrecht wensen we collega Aboutaleb veel sterkte en een spoedig herstel toe," schrijft de Dordtse burgemeester Wouter Kolff. Hij leidt de veiligheidsregio Zuid-Holland-Zuid.
Zijn eigen partij de PvdA Rotterdam twittert: "schrikken. Hopelijk blijft het bij milde klachten."