nieuws

Ook avondwinkel baalt van nieuwe maatregelen: 'We kunnen de deuren wel sluiten'

Het nieuws over de verscherpte corona-maatregelen slaat dinsdagavond bij de Rotterdamse Day & Nightshop Mariniersweg in als een bom. Zeliha Sahin zegt dat ze twijfels heeft over het voortbestaan van de zaak die sinds vier jaar gerund wordt door haar familie. "Ik maak me zorgen en zie er geen toekomst meer in."
Vol spanning kijkt Zeliha naar de persconferentie van premier Rutte via een laptop die ze op een vrieskist heeft gelegd, tussen de met wijnflessen gevulde schappen. Een klant haalt een pakje sigaretten. Ook hij heeft het nieuws net gehoord: "Mensen gaan toch manieren verzinnen om aan hun drank te komen. Ze gaan hamsteren of eerder naar de winkel." Een andere klant deelt zijn mening. "Het probleem gaat zich verplaatsen en je krijgt meer huisfeestjes."

Omzet

Rutte maakte dinsdagavond bekend dat vanaf woensdagavond na 20:00 uur geen alcohol meer verkocht mag worden, ook niet in avondwinkels en supermarkten. Maar de meeste omzet komt van de verkoop van alcoholische dranken, zegt Zeliha. Haar nachtwinkel kan niet concurreren met de grote supermarkten, daarom zijn haar prijzen ook hoger. "We gaan het niet redden met de verkoop van een pakje sigaretten waar je bijna geen winst op maakt."

Verdriet

Sinds 2016 heeft haar familie de avondwinkel. Haar vader heeft het opgebouwd, haar broer staat achter de kassa en zij doet de administratie. Op dit moment overheerst vooral verdriet bij Zeliha. "Het doet ontzettend veel pijn als we de deuren moeten sluiten. Op dit moment wil ik niet nadenken over wat er straks gaat gebeuren."