nieuws

Criminelen in je opslagruimte; pandeigenaren krijgen hulp

Het zal je maar gebeuren. Je verhuurt een woning en die aardige huurder blijkt in jouw pand criminele activiteiten uit te voeren.
Volgens Meld Misdaad Anoniem is het geen gek scenario. Uit onderzoek blijkt dat particuliere huurwoningen en opslagruimtes door criminelen gebruikt worden voor bijvoorbeeld de productie van drugs, de opslag van wapens of als onderduikadres.
Lees meer: Vuurwapens, harddrugs en tienduizenden euro's in woning Rotterdam-Zuid
Lees meer: Grootste methvangst ooit in Nederland - 2500 kilo in Rotterdams bedrijfspand

Wietplantage

Het is een nachtmerrie voor vastgoedverhuurders die lang niet altijd vroegtijdig signaleren dat hun woning door criminelen wordt gebruikt. Yvonne Hondema is Hoofd Operaties bij de politie-eenheid Rotterdam en is bekend met de problematiek: "Niemand zit te wachten op een crimineel als buurman of een drugslab in je woning."
Volgens Hondema gebeurt het regelmatig dat woningen of garageboxen gebruikt worden voor criminele doeleinden. Gevaarlijk zegt ze: "Voor omwonenden levert dit onveilige situaties op, zoals brandgevaar bij hennepplantages of criminele afrekeningen, en verhuurders blijven vaak achter met hoge kosten". Bij de politie heeft de aanpak van misstanden in de verhuur en vastgoedsector dan ook prioriteit.

Nagellakremover

Hans Hoekman, wijkagent in Rotterdam-Delfshaven, vertelt dat omwonenden vaak pas na afloop zeggen welke vreemde signalen ze kregen. 'We vonden het al gek dat er alleen maar 's nachts bezoekers kwamen. Overdag zie je er nooit iemand.' Of: 'We zien daar steeds mensen met grote tassen in en uitlopen. Of: 'De bezoekers willen heel onherkenbaar blijven en als je gewoon als buurman goedemorgen zegt, zeggen ze niks terug of draaien ze zich om.'
"Soms ruiken buren de geur van nagellakremover", vertelt Hoekman. "Die geur komt vaak vrij als er chemische drugs in een woning gemaakt wordt. Dan hoor je ook vaak vreemde geluiden, een lage bromtoon bijvoorbeeld. Als dat jou opvalt, kan er iets bijzonders aan de hand zijn. Het hoeft niet per se, maar er kan een vorm van criminaliteit zijn, of criminelen proberen er ongezien te verblijven. Dat zouden we graag willen weten."

Campagne

Ook Meld Misdaad Anoniem kent de problematiek en is daarom, samen met een aantal brancheverenigingen, een campagne gestart. Met de slogan 'die verhuur van jou kan veel méér opleveren' hopen ze vastgoedverhuurders bewuster te maken van malafide huurpraktijken.
Ook biedt de campagne een laagdrempelige plek om misbruik van vastgoed te melden. Bij Meld Misdaad Anoniem kan dat onafhankelijk en anoniem. Via 0800-7000 of meldmisdaadanoniem.nl