nieuws

'Geen bezwaar tegen overname APM Terminals door moederbedrijf ECT'

Hutchison Ports Netherlands, het moederbedrijf van containeroverslagbedrijf ECT, mag containerterminal APM Terminals Rotterdam overnemen. Dat heeft de Autoriteit Consument & Markt (ACM) besloten.
Aandeelhouders van APMT en Hutchison waren het zelf al eens over de overname. Die moest ook nog worden goedgekeurd door de mededingingsautoriteiten. Ook de ondernemingsraad en de vakbonden moeten nog advies uitbrengen.
Volgens de ACM blijft er ook na de overname voldoende concurrentie op de markt voor de overslag van containers van diepzeeschepen. De sterke positie van de grote zeerederijen zorgt ervoor dat de drie overslagbedrijven in de Rotterdamse haven (naast ECT en APM ook RWG) blijven concurreren op scherpe prijzen, goede dienstverlening en innovatie.
En dat is voor een beoordeling van de Autoriteit Consument & Markt de belangrijkste afweging. Bestuursvoorzitter Martijn Snoep van ACM: "Uit het onderzoek blijkt dat het marktaandeel van de groep waar ECT deel van uitmaakt, door de overname maar beperkt toeneemt. Zeerederijen maken immers gebruik van meerdere havens en containerterminals van verschillende overslagbedrijven. Ze verwachten dat de overname zelfs tot extra overslagcapaciteit leidt."
De intentie is dat APMTR voorlopig als zelfstandige organisatie zal blijven bestaan op. Door de overname wordt APM Terminals Rotterdam onderdeel van de groep waar ook ECT deel van uitmaakt. ECT is eigenaar van de ECT Delta Terminal en de ECT Euromax terminal.
Zodra de deal rond is, wordt de dertig jaar oude Delta Terminal geheel vervangen, inclusief de kademuur. Er werken ruim zeshonderd mensen op de terminal van honderd hectare. Vooral Maersk en MSC lossen en laden hier containers.
Hutchison garandeert dat de eerst vier jaar geen gedwongen ontslagen vallen.