nieuws

Steeds meer dakloze jongeren in Rotterdam: 'Het kan relatief makkelijk misgaan'

Het aantal dakloze jongeren in Rotterdam neemt hard toe. Van de 1517 jongeren (vanaf 18 jaar) die in 2018 voor opvang aanklopten bij het Jongerenloket van de gemeente, worden er inmiddels ruim duizend officieel begeleid. Dat is bijna twee keer zoveel als in 2015.
Meer en meer jongeren raken volgens onderzoekers dakloos doordat ze, terwijl ze niet meer thuis kunnen wonen ook geen zelfstandige woonruimte kunnen vinden. Willemijn Sneep van het online tijdschrift Vers Beton sprak met drie jongeren tussen de 18 en 23 jaar over hun ervaringen.
Zij kwamen alledrie om uiteenlopende redenen plotsklaps op straat te staan. "Drie heftige verhalen. Eentje had gebroken met zijn familie, een meisje sliep in een vrachtwagen en een ander verloor zijn moeder en kreeg ruzie met zijn vader. Het kan relatief makkelijk misgaan als je met iets rots geconfronteerd wordt', vertelt Sneep.

Complexere problemen

Jongeren vallen tot hun 18e onder de Jeugdwet, maar zijn daarna op zichzelf aangewezen. "Als je er alleen voor staat ben je veel te jong om dat zelf op te lossen. Je hebt, als je breekt met je familie, niemand om op terug te vallen."
En net als veel anderen, kunnen de jongeren vaak geen woonruimte vinden in Rotterdam, vertelt Sneep. "Er is een tekort aan woningen binnen het budget van een 18-jarige. Maar, ik merkte dat jongeren pas geholpen worden bij het Jongerenloket als ze een complexer probleem hebben. Als je gewoon geen huis kunt vinden, val je niet onder de maatschappelijke zorg."
Sneep legt uit wat die complexere problemen zijn: "Je moet echt schulden hebben of psychische klachten. Een groter probleem dan alleen geen kamer kunnen vinden." Maar juist doordat ze geen betaalbare woningen kunnen vinden, komen ze volgens Sneep in nog veel grotere problemen.
In april stelde staatssecretaris Paul Blokhuis van Volksgezondheid extra geld beschikbaar voor dakloze jongeren: 200 miljoen euro, waarvan bijna 20 miljoen voor Rotterdam. Wat wil de gemeente gaan doen met het geld om dingen te veranderen?
"Eén van de plannen is om flexibele woningen neer te zetten, 250 woningen voor jongeren is het idee."

Eigen houtje

Sneep vindt dat er speciale aandacht moet komen voor jongeren tussen de 18 en 23 jaar. Door bijvoorbeeld het oprekken van de Jeugdwet tot 23 jaar. "Daar pleiten veel hulpverleners ook voor. We moeten niet denken dat jongeren volwassen zijn met 18 jaar. Ze kunnen het niet op eigen houtje."
Lees het hele verhaal van Willemijn Sneep op Vers Beton: Dakloos in Rotterdam: hoe kom je als jongere weer aan een huis?

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl