nieuws

Speciale uitvaartlocaties voor hindoes en moslims stap dichterbij

Asverstrooiing in de Maas
Asverstrooiing in de Maas
De gemeente Rotterdam heeft twee locaties op het oog als laatste rustplaats voor islamitische en hindoestaanse Rotterdammers. Het gaat om een islamitische begraafplaats bij de Maeterlinckweg en een as-uitstrooiplaats aan de Delftse Schie. Voor de joodse gemeenschap wordt nog naar een plek gezocht.
"Elke Rotterdammer, met welke geloofsovertuiging dan ook, moet in Rotterdam een laatste rustplaats kunnen vinden, met een uitvaart overeenkomstig hun eigen cultuur, tradities en gebruiken", zegt wethouder Wijbenga. "Als we verwachten dat iedereen vanaf het eerste begin meedoet in onze Rotterdamse samenleving, dan is het niet meer dan logisch dat je hier ook je laatste rustplaats kan vinden."
De gemeente heeft voor een islamitische begraafplaats een stuk grond aan de Maeterlinckweg op het oog. Het gaat om het gebied direct ten zuiden van de Zuiderbegraafplaats. Het gebied is omringd door water en niet toegankelijk voor het publiek. Ook zijn er geen woningen in de buurt.
Lees meer: Zeker duizend graven op islamitische begraafplaats Rotterdam
De hindoegemeenschap in Rotterdam had eerder ook al gevraagd om een eigen plek voor uitvaarten. Er is behoefte aan stromend water, waar de as van de overledene uitgestrooid kan worden. Op dit moment wordt nog een verlaten steiger vlakbij de Van Brienenoordbrug gebruikt.
Lees meer: Deze plek in Rotterdam is heilige grond voor Hindoes
Vanuit de gemeenschap is de voorkeur uitgesproken voor een plek langs de Delftse Schie, vlakbij begraafplaats Hofwijk. De gemeente gaat nu kijken of dat haalbaar is. In het eerste kwartaal van 2021 zou dan de eerste uitvaart moeten plaatsvinden.