nieuws

Amsterdamse verzetsheldin krijgt plekje in het straatbeeld van Rotterdam

De gemeente Rotterdam vernoemt een straat in Prins Alexander naar verzetsheldin Truus Wijsmuller-Meijer. 'Tante Truus' redde vlak vóór en in de Tweede Wereldoorlog het leven van zeker tienduizend, meest Joodse, kinderen. Ze deed dat grotendeels via Hoek van Holland. In Rotterdam hielp ze vluchtelingen naar de vrijheid via een plek op schepen van de Holland Amerika Lijn.
Wijsmuller werd in 1896 geboren in Alkmaar en woonde vanaf haar zeventiende in Amsterdam. Daar overleed ze in 1978 op 82-jarige leeftijd. Haar rol in onze regio begon in 1938 toen Hitler al even aan de macht was in Nazi-Duitsland. Vanaf dat jaar tot na het bombardement op Rotterdam speelde Wijsmuller een belangrijke rol in de zogeheten kindertransporten via Hoek van Holland. Lees meer: Joodse kinderen van toen terug in Hoek van Holland
In heel Europa zetten Joodse ouders hun kinderen op de trein richting de Hoek in de hoop op een veilig bestaan voor hun kroost. Wijsmuller regelde en begeleidde transporten, zorgde voor de juiste papieren en zorgde dat de kinderen de vrijheid tegemoet konden varen op boten naar Engeland. Ze redde zo het leven van zeker tienduizend kinderen.
Het kindermonument in Hoek van Holland (tekst loopt door onder afbeelding)
Het laatste transport van kinderen was in mei 1940. Wijsmuller regelt dan nog de vlucht van 74 Duitse vluchtelingenkinderen die in het Burgerweeshuis in Amsterdam zijn opgevangen. Ze stappen op de Bodegraven, een in Krimpen aan den IJssel gebouwd vracht- en passagiersschip van rederij KNSM. Het schip is het laatste dat IJmuiden verlaat op weg naar Engeland, vlak voordat de Nederlandse regering de capitulatie tekent. Lees meer: Monument ter nagedachtenis aan kindertransporten
Dan stoppen de kindertransporten per boot. Wijsmuller zet haar verzetswerk op andere manieren voort en zal tijdens de gehele oorlog mensen in nood blijven helpen. Vanwege haar rol bij de kindertransporten onthult burgemeester Ahmed Aboutaleb in Hoek van Holland in 2011 een monument ter herinnering aan de kindertransporten en 'tante Truus' of 'moeder van 1001 kinderen' zoals ze ook genoemd werd.

In goed gezelschap in Lage Land

Nu komt daar dus een straatnaam bij in Lage Land. Truus Wijsmuller-Meijer zal daar onder meer gezelschap hebben van andere verzetshelden zoals de Rotterdammers Jan Kwak en Jan Bijloo en Jaap van der Hoek uit Oud-Beijerland naar wie ook straten zijn vernoemd. Waar de Truus Wijsmuller-Meijer straat, laan, pad of steeg komt is nog niet bekend.