nieuws

Kerk in Krimpen aan den IJssel laat tweehonderd bezoekers toe

De Mieraskerk in Krimpen aan den IJssel heeft het advies van de overheid om maximaal dertig mensen toe te laten, naast zich neergelegd. De dienst van zondagmorgen werd bezocht door naar schatting tweehonderd kerkgangers.
Het kabinet heeft binnenbijeenkomsten met meer dan dertig personen verboden, in verband met kans op coronabesmettingen. Voor kerkdiensten is dat geen verbod maar een advies, vanwege de in de Grondwet vastgelegde vrijheid van godsdienst.
Verder wordt zingen afgeraden om de kans op verspreiding van het coronavirus te verkleinen, maar ook dat gebeurde zondagmorgen luidkeels in Krimpen aan den IJssel.
Kerkbestuurder Arjan van Vliet van de oud-gereformeerde gemeente licht de keuze van deze kerk toe. "Wij willen ons houden aan Gods woord om de onderlinge bijeenkomsten niet na te laten." Volgens hem is er voor tweehonderd bezoekers ook ruimte genoeg om voldoende afstand te houden en wordt er ook rekening gehouden met de andere richtlijnen van het RIVM. "Wij hebben zo'n grote kerk. Met tweehonderd man erin heb je bijna een verrekijker nodig om elkaar te zien."

Niet bang voor het virus

Eén van de kerkgangers laat weten waarom hij de dienst zondagmorgen bijwoont. "We hebben God hoger te dienen dan de overheid. We houden ons keurig aan de regels." Online een dienst volgen is geen optie voor hem. "Dit vervangt de samenkomst onder Gods woord niet."
De kerkganger is niet bang om het virus op te lopen tijdens een dienst. "Als ik het virus oploop, schaar ik mij onder de verantwoordelijkheid van God die mij dan geneest."
Burgemeester Martijn Vroom heeft per mail vragen van ongeruste inwoners van Krimpen aan den IJssel beantwoord. "Ik handhaaf de wet. Die stelt dat wat in de kerk gebeurt ook mag."