nieuws

Gemeente Rotterdam onderzoekt zin en onzin van deelfietsen en deelscooters

Deelscooters aan de Maas
Deelscooters aan de Maas
De gemeente Rotterdam heeft een publieksenquête online gezet om te peilen hoe inwoners en bezoekers denken over de deelfietsen en deelscooters in de stad. Ze wil zo onderzoeken waar verbeteringen nodig zijn in het systeem van 'deelvervoer'.
Volgens de gemeente maken steeds meer mensen gebruik van de deelfietsen en -scooters. Daarbij gaat het niet alleen om bewoners, maar ook om bezoekers aan de stad. Er komen ook steeds meer aanbieders van deelvervoer bij. Dat juicht de gemeente toe, omdat ze het autogebruik in de stad wil ontmoedigen.
Maar de komst van de deelrijwielen heeft ook voor een hoop ergernis en overlast gezorgd. Vooral in de beginjaren werden de fietsen en scooters in grote getalen op plekken geparkeerd waar ze niet mochten staan. Ook klaagden bewoners dat ze hun eigen fiets niet meer kwijt konden in het woud van deelfietsen.
Lees meer: Overlast oBikes Rotterdam daalt maar zeker nog niet weg
De gemeente heeft daarom begin dit jaar een vergunningenstelsel ingevoerd voor de aanbieders van deelfietsen en deelscooters. Dat stelsel wordt eind 2020 geëvalueerd en de uitkomsten van de publieksenquête worden daarin meegenomen. Het gaat om een beknopte vragenlijst over het gebruik van het deelvervoer en over de gebruikers zelf.
Lees meer: De elektrische deelscooter verovert Rotterdam