nieuws

In de herfstvakantie gaan de technieklessen van het praktijkonderwijs gewoon door

In het onderwijs werd tijdens de eerste coronagolf veel geklaagd over de mogelijke achterstanden die de leerlingen door de sluiting van scholen opliepen. Sommige scholen doen nu iets aan die achterstanden, door tijdens de herfstvakantie extra lessen te geven.
Het technieklokaal van het Accent Praktijkonderwijs in Hoogvliet staat vol met gereedschap dat klaarligt om gebruikt te worden. En dat gaat ook gebeuren. "Door de coronatijd hebben onze leerlingen ook een achterstand opgelopen", zegt directrice Francis 't Zandt.
Op het Accent worden lessen welzijn, zorg, horeca, agrarisch gegeven. Maar deze inhaalweek staat het onderwijs in het teken van techniek, laat docent Jeroen Uitman zien.
Uitman: "Vandaag hebben we een circuit met opdrachten. Zo wordt materiaal minutieus uit elkaar gehaald. Het wordt gedemonteerd in plaats van gemonteerd. De nadruk ligt daarbij op het 'niet slopen'."
Volgens Uitman wordt er verder geoefend om met klein houtmateriaal sterke constructies te maken.
"De lessen zijn vrijwillig", gaat 't Zandt verder, "maar tegelijkertijd ook weer niet. Ze moeten ook echt wat leren. Ze gaan onze school verlaten met een baan. We willen toch ook wel dat ze hun werknemersvaardigheden goed onder de knie krijgen."