nieuws

Justitie eist tien maanden cel voor wegmaken lichaam van Vlaardinger Mustafa Ates

Mustafa Ates, alias Mus Beton.
Mustafa Ates, alias Mus Beton. © Politie
Justitie heeft tien maanden gevangenisstraf geëist tegen Emiele Z. (50). Hij wordt verdacht van het dumpen van het stoffelijk overschot van de Vlaardingse klusjesman Mustafa Ates in juli 2017.
Het lichaam van Ates werd gevonden aan de rand van een parkeerplaats in Rijswijk. In zijn hals was wurgletsel te zien. Ook werd een overdosis morfine of heroïne in zijn bloed aangetroffen.
Volgens het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) kan het slachtoffer door verwurging, een overdosis of een combinatie zijn overleden. Daarmee blijft de doodsoorzaak onduidelijk en kan niet worden bewezen of het om een misdrijf gaat.
Uit onderzoek werd wel duidelijk dat het slachtoffer na zijn overlijden in een andere positie lag dan toen hij op de parkeerplaats werd gevonden. Volgens het OM is het lichaam dus verplaatst. Ook lag er bij het stoffelijk overschot een elektriciteitssnoer, waarop DNA-sporen zijn gevonden van de verdachte.
Uit afgeluisterde gesprekken blijkt dat Emiele Z. heeft gezegd: "Ik heb hem het meeste aangeraakt, ik heb het meeste werk gedaan." En: "Ik heb hem aangekleed, schoongemaakt, alles gedaan." Na zijn aanhouding wilde Z. hierover niets meer verklaren.

Karel Pronk

Hij wilde pas weer praten na de dood van crimineel Karel Pronk. Volgens Z. was hij door Pronk gebeld met de vraag of hij voor 20 duizend euro de boel wilde schoonmaken en opruimen.
Z. vond het lichaam van Ates in Vlaardingen, zegt hij. Hij maakte het lichaam schoon, kleedde het slachtoffer aan en dumpte het lichaam op een parkeerplaats.
Volgens het OM wijst alles erop dat de dood van Ates, die ook bekend stond als 'Mus Beton', te maken had met drugshandel. In de woning heeft Z. tassen of stapels drugs gezien. Bij het aanvaarden van de klus zou zijn gepraat over een man, die was overleden in een drugslab. Volgens justitie duidt het grote geldbedrag voor de klus op "zware criminaliteit".

'Respectloos'

"Verdachte heeft eraan bijgedragen dat een of meer personen in dat criminele milieu hun gang konden gaan", zei de officier van justitie. "En hij vond zijn eigen financiële gewin zo belangrijk dat hij bijzonder respectloos met een lichaam is omgegaan."
De rechtbank doet over twee weken uitspraak.Lees meer: Veel vraagtekens rond dood 'Mus Beton' uit Vlaardingen