nieuws

Campagne van start na stijging babbeltrucs en internetfraude

Ondanks alle waarschuwingen blijft het aantal babbeltrucs en ook fraude via internet stijgen. Zo worden er wekelijks 700 slachtoffers gemaakt met de zogenoemde 'Vriend in Nood Fraude' via WhatsApp. Maar ook via Snapchat, sms en Telegram proberen oplichters hun slag te slaan.
Daarom is de politie gestart met een voorlichtingscampagne. Op www.politie.nl staat meer informatie over internetfraude en babbeltrucs.
Vaak zijn goedgelovige oudere en kwetsbare mensen het slachtoffer. En tijdens deze uitzonderlijke corona-periode maken sommige babbeltruccriminelen misbruik van de angst voor het virus.
Bovendien is één klik op een door oplichters verstuurde link soms al voldoende om hen toegang te geven tot uw bankrekening.
Vandaag in Bureau Rijnmond een aantal voorbeelden van babbel- en internetfraude en we volgen wijkagent Jeroen van Mierle, die in de Dordtse wijk Zienhoven van deur tot deur gaat om bewoners te waarschuwen voor de praktijken van de criminelen.
Ze krijgen een sticker die ze op de deur moeten plakken met de tekst: 'Loop deze deur maar snel voorbij. Jouw babbeltruc werkt niet bij mij'. Daarnaast krijgen de bewoners een pakketje met tegeltjeswijsheden.