nieuws

Brandweerlieden Rotterdamse kazerne Groene Tuin dansen Jerusalema Challenge

Brandweerlieden Rotterdamse kazerne Groene Tuin dansen de Jerusalema Challenge
Brandweerlieden Rotterdamse kazerne Groene Tuin dansen de Jerusalema Challenge
Het is een hit op internet: de Jerusalema Challenge. Daarbij dansen mensen, veelal zorgmedewerkers, op het vrolijke Zuid-Afrikaanse gospelnummer Jerusalema om corona even te vergeten. "Zo moeilijk zal dat toch niet zijn?", dacht brandweervrouw Cindy Morbeck toen ze hele groepen mensen dansend op haar scherm voorbij zag komen. En dus moedigde ze haar ploeg aan om ook een video op te nemen.
In de hele wereld gingen groepen mensen de brandweerlieden uit Rotterdam al voor: heel veel jongeren en zelfs jonge kinderen, monniken, mensenrechtenadvocaten, soldaten, KLM-medewerkers en dus veel mensen uit de zorg. Toen het housenummer werd uitgebracht, was het alleen in Zuid-Afrika een hit. Maar dankzij corona verbroedert inmiddels de hele wereld heupwiegend op de Jerusalema Challenge.
In eerste instantie waren de reacties van de brandweerploeg wat terughoudend, maar Cindy kreeg de ploeg toch zo enthousiast om een sportles te vervangen voor een dansles. "Het was aardig zweten met bepakking aan", vertelt Cindy. "De laarzen zijn kolossaal. De zool buigt niet. De pakken zijn heel warm, we hebben een mondkapje op dat benauwd is en de helm is zwaar. Het was echt sporten."
Tekst gaat verder onder de video.

Overspoeld met reacties

Terwijl de brandweermannen en -vrouwen hard oefenden aan de choreografie, werd er al gefilmd. Binnen twee uur oefenen stond deze brandweerversie van de challenge op beeld. "Ik ben mega trots op ze", vertelt Cindy. De mannen en vrouwen hebben zich niet voor niets in het zweet gewerkt, want de ploeg wordt overspoeld met leuke reacties.
"Ik ben er verrast van. Ik krijg de hele dag appjes binnen. En dat terwijl het niets nieuws is, de challenge is er al een paar maanden. Blijkbaar vinden mensen het leuk dat de brandweer ook meedoet."

Steun en positiviteit

Het nummer Jerusalema werd gemaakt door de 24-jarige Zuid-Afrikaanse DJ en producer Master KG ofwel Kgaogelo Moagi. Hij zette in december vorig jaar een dancebeat onder een in zijn land traditioneel gospellied. Het nummer werd ingezongen in Zulu door zangeres Nomcebo en een half jaar later nog eens met een zanger. Er waren nog geen danspasjes, maar Jerusalama werd wel een hit in eigen land.
In februari ging een groep jongeren in Angola aan de haal met het nummer. Zij zetten er de danspassen onder. "Halverwege dit jaar werd het nummer geremixt door de DJ. Daarna werd het veel gebruikt om te ontspannen tijdens de coronaellende", vertelt Cindy. "Vandaar dat veel hulpdiensten de challenge doen. De tekst zegt het: je moet optimistisch blijven tijdens de pandemie om elkaar te steunen."
Cindy: "Er is al veel ellende en op die manier proberen we een beetje door de ellende heen te komen zodat er ook nog leuke dingen zijn. Iedereen reageert positief dus dat hebben we al bereikt."
Of we nog meer video’s van dansende brandweermannen en -vrouwen gaan zien, weet Cindy nog niet. "Maar wie weet. Ik ontvang leuke reacties van andere veiligheidsregio’s en kazernes. En het is een challenge dus wie weet hebben we hiermee andere mensen gestimuleerd om ook mee te doen."