nieuws

Harde grens op de Noordzee: 'Zonder Britse viswateren verdienen we geen klote'

De toekomst van de Goereese vissersvloot hangt aan een zijden draadje. Daar zijn de vissers zich goed bewust van. Terwijl zij hun gevangen vis lossen bij de afslag in Stellendam praten de EU en de Britten in Londen en Brussel over een Brexit-deal, met als één van de grote struikelblokken de visserij. Zijn de Nederlandse vissers na 1 januari nog welkom in de Britse wateren?
"Als je daar niet meer mag komen en we moeten allemaal hier op een steeds kleiner wordend gebied gaan vissen, dan verdien je geen klote." Schipper Chris Tanis van de GO-48, de 'Cornelis Senior', zegt graag waar het op staat.
Zijn vader en oom hebben twee kotters en hebben te maken met veel tegenslagen. Zo moest na het pulsverbod weer teruggeschakeld worden op de oude boomkornetten, die duidelijk minder opbrengst geven en zorgen voor hogere brandstofkosten. Het andere schip, de GO-38 ligt door een schade maanden aan de kant.
Het wegvallen van visgebied bij Groot-Brittannië zou helemaal een harde klap zijn. "We merken nu al dat de Engelse marine ons vaker en strenger controleert. Alsof ons alvast duidelijk gemaakt wordt dat we moeten oprotten. En aan onze kant van de Noordzee springen de windmolenparken uit de grond als aardappelen, dus daar gaat ook visgrond verloren."

Visprijzen gekelderd

En dan is er ook nog het coronavirus. Nu de horeca dicht is door de strengere maatregelen, zijn de prijzen die de vissers krijgen voor hun vangsten flink gekelderd. Het is hard werken voor weinig. "Het zit gewoon niet mee."
Op veel steun vanuit Den Haag rekent Tanis niet. "Ik denk wel eens dat ze hiermee wachten tot de visserij vanzelf naar de klote is gegaan. De kleine bedrijfjes houden het niet vol en daar zijn ze dan mooi vanaf", sombert de visser. "Zo slecht als putjeswater zijn ze."
Wat de Brexit-deal betreft begint de tijd te dringen. Er moet binnen een paar weken een akkoord zijn. Komt die er niet, dan is de harde grens op de Noordzee per 1 januari een feit.