nieuws

Dominee Dick Couvée tiende winnaar Lof der Zotheid-speld

Dick Couvée
Dick Couvée
Dick Couvée, dominee en directeur van de Pauluskerk in Rotterdam, krijgt dit jaar de Lof der Zotheid-speld. Het Comité Erasmus roemt Couvée om zijn werk in de Pauluskerk, waar onder zijn leiding Rotterdamse daklozen, drugsverslaafden en illegale vluchtelingen hulp krijgen.
Het Comité Erasmus reikt de Lof der Zotheid-speld jaarlijks uit aan een Rotterdammer die zich in de geest van Desiderius Erasmus heeft ingezet voor de samenleving en een lans heeft gebroken voor tolerantie, onderwijs en satire. Normaal gesproken wordt de speld uitgereikt op 28 oktober, maar dat moment is door de coronacrisis voorlopig uitgesteld.
"Het werk van Dick Couvée wordt gekenmerkt door een uitzonderlijke combinatie van barmhartigheid en waardigheid", laat de jury van de Lof der Zotheid-speld weten. Couvée geeft in de Pauluskerk leiding aan hulpverleners en honderden vrijwilligers, die op hun beurt onder meer daklozen en drugsverslaafden ondersteunen. "Terwijl mensen zo tot rust kunnen komen en hun ergste noden worden gelenigd, biedt de Pauluskerk talloze activiteiten om levenskracht te versterken", meldt de jury verder.Lees meer: Teveel gehamsterd? De Pauluskerk is blij met je rijst, pasta en shampoo
Couvée is de tiende winnaar van de Lof der Zotheid-speld, die sinds 2011 wordt uitgereikt. Vorig jaar ging de prijs naar journalist en presentator Fidan Ekiz, twee jaar geleden kreeg Hugo Borst de onderscheiding.