nieuws

Wel tbs, geen celstraf voor bioscoopmoordenaar Ergün S.

Ergün S., de Rotterdammer die in oktober 2019 twee schoonmakers in een Groningse bioscoop doodde, is volledig ontoerekeningsvatbaar. Hij krijgt daarom alleen tbs met dwangverpleging en gaat niet de gevangenis in.
De uitspraak van de rechter in Groningen is gelijk aan de eis van justitie. Dat meldt RTV Noord.
Lees meer: Justitie eist tbs tegen Rotterdamse bioscoopmoordenaar Ergün S
S. was op het moment dat hij het echtpaar Gina en Marinus Visser doodstak onder invloed van wiet. Hij kampt bijna zijn hele volwassen leven al met psychoses en een schizofrene stoornis. De Rotterdammer moet zo snel mogelijk worden behandeld in een tbs-kliniek, vindt de rechter. "Een nieuwe psychose is een nieuwe kans dat het misgaat. Dat risico is onaanvaardbaar en kan worden ondervangen door tbs met dwang."
De Rotterdammer kort na het bloedbad in de bioscoop aangehouden. Hij was eenvoudig op te sporen, omdat hij zijn identiteitsbewijs had laten slingeren. Ook was hij herkenbaar op camerabeelden. S. droeg een zelfgemaakt superheldenpak van aluminiumfolie en batterijen. Hij zag er verwilderd uit en was in de war. Hij zei later in de rechtbank dat hij dacht dat de schoonmakers lid waren van elitetroepen, die zijn dochter hadden vermoord.
Het meisje was de reden waarom Ergün S. in Groningen rondhing. De moeder was met het kind naar het noorden verhuisd toen de relatie met Ergün S. op de klippen was gelopen.
S. zat sinds zijn aanhouding vast in Scheveningen. Daar zitten gevangenen die zulke ernstige psychiatrische problemen hebben dat ze in een 'gewone'' cel niet hanteerbaar zijn. Wanneer hij naar een tbs-kliniek gaat, is niet bekend. Alle klinieken in Nederland kampen met onderbezetting en wachtlijsten.
Lees meer: Dit weten we tot nu toe over de dubbele bioscoopmoord in Groningen
Lees meer: Tien vragen over tbs en kliniek de Kijvelanden