nieuws

Dit is wat je moet weten over de nieuwe Donorwet: 'Bespreek je keuze voor orgaandonatie, ook voor kinderen'

Een orgaantransplantatie (Bron: Pixabay - scotth23)
Een orgaantransplantatie (Bron: Pixabay - scotth23)
De nieuwe Donorwet bepaalt dat, wanneer je je keuze niet vastlegt, je automatisch in het Donorregister komt te staan. Na je dood mogen dan organen en weefsel uit je lichaam worden gehaald. Luisteraars van Radio Rijnmond konden woensdag over deze Donorwet hun vragen stellen, die werden beantwoord in Bibliotheek Rotterdam.
Tijdens de maanden oktober en november krijgen regiogenoten een brief op de deurmat om hun keuze voor of tegen orgaandonatie te maken. Dat kan trouwens ook digitaal. Wanneer je in het verleden al een keuze hebt gemaakt, dan blijft die staan. Je hebt altijd de mogelijkheid om je keuze te wijzigen. Die keuze kun je met behulp met je DigiD op het internet aanpassen.
In Nederland is het aantal donoren erg laag, ook in vergelijking met andere landen. Nederland wil dat aantal daarom omhoog krijgen. In 65 procent van de gevallen wijst de familie zelfs orgaandonatie af, omdat zij geschokt zijn, niet weten wat de overleden persoon had gewild of er geen registratie is.

Vragen en tips

Luisteraars konden vragen stellen op Radio Rijnmond en kregen van Bibliotheek Rotterdam ook een aantal tips. Een combinatie van deze vragen en tips kun je in de onderstaande punten lezen:
* Bespreek jouw keuze voor orgaandonatie met familie of mensen die dichtbij je staan.
* Zet je handtekening bij de orgaanregistratie. Anders is je keuze niet geldig.
* Iedereen in Nederland heeft recht op een donororgaan of weefsel als hij of zij dat nodig heeft. Het maakt daarbij niet uit hoe je in het Donorregister staat.
* Kinderen vanaf 12 jaar kunnen een keuze invullen in het Donorregister. Informatie over minderjarigen en het Donorregister lees je hier.
* Een arts zal altijd met familie of nabestaanden in overleg treden, omdat de familie nog altijd kan onderbouwen waarom orgaandonatie niet gewenst of mogelijk is.
* Als er na zes weken geen reactie komt op de brief voor orgaanregistratie, dan volgt een tweede brief. Wanneer je na opnieuw zes weken nog steeds niet reageert op de brief, sta je in het Donorregister met ‘geen bezwaar tegen orgaandonatie’. Dat betekent dus dat je organen of weefsels naar een patiënt kunnen gaan.
Meer informatie over donorregistratie kun je vinden op de website van de Bibliotheek Rotterdam.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl