nieuws

Jongeren blijven vaak betrokken bij steekpartijen in Rotterdam

Het aantal steekincidenten in Rotterdam wordt in 2020 niet minder. De politie registreerde in de eerste negen maanden van dit jaar 69 voorvallen. Gemiddeld is dat gelijk aan vorig jaar, toen 93 steekpartijen waren te betreuren. Dat schrijft burgemeester Aboutaleb aan de gemeenteraad.
Jongeren tussen de 12 en 17 jaar blijven opvallend veel betrokken bij de steekpartijen. Dit jaar gaat het om zestien gevallen, waarmee gemiddeld zelfs een hogere score dan over 2019 wordt bereikt. Mannen tussen de 18 en 24 jaar waren acht keer betrokken. Oudere personen waren in het merendeel (42) verantwoordelijk voor de steekpartijen.
De gemeente Rotterdam legde naar aanleiding van de voorvallen veertien keer een voorwaardelijke boete van 2500 euro op. Dat geld moet pas worden betaald als iemand voor een tweede keer met een mes wordt betrapt of betrokken zou zijn bij een soortgelijk incident.
Aboutaleb schrijft in zijn brief dat het Rotterdams college meerdere factoren ziet die van invloed zijn op de steekpartijen en op de ontwikkeling van jeugdcriminaliteit. Het gaat om de invloed van sociale media en de online leefomgeving van de jeugd en de huidige coronacrisis. Rotterdam gaf hiervoor vorig jaar opdracht voor een onderzoek door de Erasmus Universiteit Rotterdam. Dat onderzoek is begin december klaar.
Rotterdam zet met geld en menskracht in op projecten om jongeren op het rechte pad te houden.
Op 30 september kwam in Rozenburg nog een jongere om het leven bij een steekpartij.
Lees meer: Verdachte aangehouden voor dodelijke steekpartij in Rozenburg