nieuws

VIDEO: Arrestatieteam haalt man die kap probeerde tegen te houden uit boom

In de Agniesebuurt is donderdagmorgen een man in een boom geklommen om te voorkomen dat deze wordt omgehakt. Nadat hij uren op grote hoogte zat, heeft een arrestatieteam hem met de hulp van de brandweer eruit gehaald.
Op beelden is de te zien dat de man niet vrijwillig de boom aan de Vijverhofstraat verlaat. Hij klampte zich vast en moest losgerukt worden. De man is door de politie in de boeien geslagen. Hij kreeg luid applaus van andere demonstranten.
Die actievoerders droegen spandoeken bij zich met teksten als 'Tree Lives Matter' en scandeerden leuzen, op het moment dat 'Toury uit de Teilingerstraat' even naar beneden zwaaide. Vervolgens speelde hij verder op zijn fluit. En dat hield hij uren vol.
Aanvankelijk zat de man op een van de takken op vijf meter hoogte. Aan het einde van de ochtend klom hij verder door naar de top van de boom. Dat was voor de politie het teken om de brandweer erbij te halen.
Een van de bewoners legt uit dat het draait om negentien acaciabomen in de straat. "Die bomen moeten om van de gemeente. Het zijn prachtige, onvervangbare bomen. We hebben alternatieve plannen ingediend, maar die zijn terzijde geschoven. Die bomen kunnen verplaatst worden, maar dat wil de gemeente niet."
Eerder deze maand werd er in de Agniesebuurt al geprotesteerd. Rijnmond maakte daar deze reportage over.
De bomen moeten wijken omdat de riolering vernieuwd moet worden.

Plassen uit een boom

Toen Toury 's ochtends in de boom zat, stonden de mannen die de boom moesten omzagen werkloos toe te kijken. Ook een ambtenaar van de gemeente Rotterdam keek toe.
"Hij is er vanmorgen vroeg ingeklommen", zegt hij. "En hij weigert er tot dusverre uit te komen."
Zij konden de man niet overtuigen om eruit te komen. "Zelfs als hij naar de wc moet komt hij niet naar beneden", gaat ambtenaar verder. "Hij deed 'het' net vanuit een boom. Dat was nou niet echt smakelijk."
"Ik denk dat dit niet veel gaat uitmaken", denkt een van de actievoerders, een eindje verderop. "Maar mogelijk kunnen we hier wel de volgende fase mee verhinderen."