nieuws

12 jaar cel voor man die Dordtenaar Paul Pluijmert doodstak

De 38-jarige Andy D. uit Breda is veroordeeld tot 12 jaar celstraf voor de dood van Dordtenaar Paul Pluijmert. Volgens de rechtbank is overtuigend bewezen dat D. op 4 november 2018 Pluijmert doodstak na een avond stappen in Breda.
Volgens de rechter is er sprake van doodslag en was noodweer niet aan de orde toen hij Pluijmert in zijn zij stak. De groep waar het slachtoffer bij hoorde was niet dreigend, zoals D. eerder verklaarde, oordeelt de rechter.
"Onder invloed van alcohol heeft verdachte zeer gewelddadig gedrag getoond. Het is zeer wrang dat juist Paul Pluijmert, die opkwam voor een ander, meteen werd doodgestoken. Verdachte sloeg even daarvoor een andere man hard tegen het hoofd. Het verdriet bij de nabestaanden is immens en onherstelbaar", zegt de rechter.Lees meer: Teruglezen: emotionele familieverklaringen tijdens zitting rond doodsteken Dordtse Paul Pluijmert
Rechter Felix: "Bijzonder wrang is dat juist Paul Pluijmert die met een ander voor een onbekende jongen opkwam werd doodgestoken." Iets voor het fatale moment sloeg de veroordeelde D. een andere man hard tegen het hoofd.
Voor doodslag staat een straf tussen de 8 en 12 jaar. Dat valt dus uit naar de maximale straf. Persrechter Sanne Speekenbrink: "Zo is verdachte al eerder veroordeeld geweest. Verder kan hij erg explosief zijn, verklaren bekenden van hem." Bij een huiszoeking werd een grote collectie stanleymessen aangetroffen en onder andere een ploertendoder.
De dood van de 23-jarige Pluijmert maakte veel emotie los in Dordrecht. Voetbalclub DFC nam op een indrukwekkende manier afscheid.Lees meer: Fakkels en 'de meest indrukwekkende minuut stilte ooit' bij DFC na dood clubgenoot