nieuws

Ombudsman: Gemeente schoot tekort bij hulp aan door corona getroffen Rotterdammers

De gemeente Rotterdam moet leren van de fouten die gemaakt zijn tijdens de eerste golf en het beter doen tijdens de tweede golf. Dat oordeelt de Rotterdamse ombudsman in een rapport. Die kreeg tijdens de eerste zes maanden van de coronacrisis 120 klachten binnen van Rotterdammers die vonden dat ze niet goed geholpen werden.
Veel klachten gingen over het traag reageren op aanvragen voor een tijdelijke overbruggingsregeling (TOZO-uitkering). "Mensen vragen dingen aan en er raken stukken zoek", zegt ombudsman Anne Mieke Zwaneveld. "Ze krijgen geen informatie, er komt geen geld."
In extreme gevallen zijn uitbetalingen zelfs stopgezet, wat aanvragers in geldnood bracht. Dat moet beter, vindt de ombudsman. "Ik heb zelfs mensen gehad die zeiden dat de muizen dood van de kast vielen. Dan had een ondernemer geen inkomsten meer, want er was geen omzet en dan nadert de bodem van het spaargeld wel heel dringend. Dan moet er wel gegeten kunnen worden thuis. Dat is echt heel schrijnend."
Tekst gaat verder onder de foto
Ombudsman Anne Mieke Zwaneveld

Lees meer:

Trager dan andere gemeenten

De Ombudsman benadrukt dat de invoering van TOZO ingewikkeld was, omdat de regering de maatregel aankondigde terwijl gemeenten nog niet wisten wat ze moesten doen. "Maar toen de gemeenten eenmaal aan de gang gingen, liep het ook niet heel gesmeerd. Ik vind dat ik van de gemeente wel mag verwachten dat ze registreren welke vragen mensen stellen, dat ze informatie geven over wat ze weten, maar ook wat ze niet weten en dat als ze iets niet weten ze binnen een redelijke termijn terugbellen. Dat is in Rotterdam trager gedaan dan ik in andere gemeenten heb gezien."
Een betere communicatie is een van de leerpunten van de ombudsman. Rotterdam moet ook meer maatwerk leveren en niet krampachtig vasthouden aan de bestaande regels, want die zijn niet bedacht voor gebruik tijdens een pandemie.

Na klacht wel andere oplossing

Kinderombudsman Stans Goudsmit vult uit haar portefeuille aan: "Een kind heeft zijn moeder nodig bij het wennen op een nieuw medisch kinderdagverblijf, maar de moeder moet vanwege corona al bij de poort afscheid nemen. Dat gaat niet goed. Zij wil daarom de toegekende opvang opschorten en later gebruiken. De gemeente zegt haar dat dit vanwege de regels niet kan. Pas na haar klacht volgt een goede uitleg en wordt gekeken naar andere oplossingen."

Reactie gemeente Rotterdam

De gemeente zegt de bevindingen in het rapport te herkennen. "Inderdaad is niet alles in een keer goed gegaan rondom TOZO en dat vinden we vervelend voor de ondernemers die daar last van hebben gehad", schrijft wethouder Richard Moti in een reactie.
"Het Regionaal Bureau Zelfstandigen was maar een klein bureau met slechts een handjevol medewerkers. Toen het aantal aanvragen voor de regeling explosief steeg naar boven de 20 duizend hebben we moeten opschalen en is het aantal medewerkers gestegen naar 125."
Moti zegt dat er veel is geleerd en dat de uitkeringen sinds de zomer binnen de wettelijke termijnen worden overgemaakt. Ook is de gemeente telefonisch beter bereikbaar. "We zien dit terug in een drastische daling van het aantal klachten", aldus Moti.