nieuws

Rotterdamse portretteert Eva Jinek in Sterren op het doek

Voor vele schilders, amateur of prof, is het een wens om mee te mogen doen aan het programma Sterren op het doek. In dit programma schilderen drie kunstenaars een portret van een bekende Nederlander. Die kiest het mooiste schilderij uit en bepaalt dus wie de winnaar is. Voor de Rotterdamse Rosa Boomsma kwam die wens uit.
Boomsma doet mee aan het nieuwe seizoen en heeft Eva Jinek geportretteerd. "Ik vond haar meteen een hele leuke vrouw. Zij is pittig, maar ook gevoelig. Zo heb ik haar ook geprobeerd af te beelden. Naast de kracht is er in het portret ook ruimte voor de kwetsbaarheid die je ook bij haar ziet, vooral sinds ze moeder is geworden."
Rosa probeert in haar portretten dicht bij de werkelijkheid te zitten. "Ik maak mensen niet mooier dan ze zijn. Dat heb ik bij Eva ook niet gedaan. Dat hoort niet bij mijn werk, tenzij het een opdracht is. Natuurlijk heb ik geprobeerd om een zo mooi mogelijk portret te maken, omdat ik hoop dat ik win."
De kunstenares schildert niet alleen portretten. "In mijn andere schilderijen pas ik het magisch-realisme toe. Ik geef de werkelijkheid weer, maar die is altijd verbonden met een droomwereld."
Het meedoen aan het programma ziet ze vooral als een eer. "Het is hartstikke leuk om hieraan mee te doen, maar natuurlijk hoop ik dat ik op deze manier meer portretopdrachten krijg."
Sterren op het doek is morgen om 20:35 uur te zien op NPO2.