nieuws

Extreemrechtse tiener uit Zwijndrecht vast voor terreur en opruiing

Archieffoto van een arrestatie: Politie
Archieffoto van een arrestatie: Politie
In Zwijndrecht is afgelopen dinsdag een 19-jarige jongen aangehouden op verdenking van opruiing en misdrijven met een terroristisch oogpunt. Dat is vrijdag bekendgemaakt na zijn voorgeleiding. Dinsdag is ook een 19-jarige Amsterdammer opgepakt.
De onderzoeken naar de twee tieners werden begin oktober opgestart na tips van de inlichtingendienst AIVD. De onderzoeken staan volgens justitie los van elkaar.
Waarvan de twee precies verdacht worden, wil justitie nog niet zeggen. Ze zouden beiden lid zijn van rechts-extremistische groepen die online aanzetten tot rassenhaat en antisemitisme. Ook zouden ze mensen die geweld plegen verheerlijken.
Bij het doorzoeken van het ouderlijk huis van de verdachten nam de politie digitale gegevensdragers en verboden messen in beslag. Ook werden grote hoeveelheden nazi-materiaal gevonden waaronder een hakenkruisvlag, uniformen en posters.
Burgemeester Hein van der Loo van Zwijndrecht laat desgevraagd weten dat hij op de hoogte is van de aanhouding, maar er verder niet op in wil gaan.
De twee tieners blijven voorlopig twee weken vastzitten.